DSP își recunoaște vina! Vinovat este un angajat al instituției

0
1162

Scandalul in care maternitatea Buzău si Spitalul Orasenesc Nehoiu au fost implicate s-a produs din cauza unei greseli a angajatilor Directiei de Sanatate Publica, au anuntat azi, reprezentantii institutiei. Totul a plecat dupa ce Ministerul Sanatatii a efectuat recent un recensamant al unitatilor de transfuzii ce apartin spitalelor pentru a le identifica pe cele autorizate, dupa ce in cazul a doi pacienti transfuziile au fost gresite. In urma controalelor pe lista a aparut noua maternitate din municipiul Buzau si Spitalul Orasenesc Nehoiu. Reprezentantii DSP au explicat ca la mijloc a fost vorba despre o eroare comisa de un angajat care a trimis catre minister un raspuns nedocumentat.
La nivel național peste 140 de spitale de stat și private funcționează avînd unități de transfuzii neautorizate. Printre ele apar și două din județul Buzău, respectiv noua maternitate și Spitalul orășenesc Nehoiu. Controlul a fost făcut de către o comisie a Miniserului Sănătății ca urmare a celor două cazuri de transfuzii sanguine din țară in urma cărora o persoană a decedat. Evident informația nu a făcut nimic altceva decît să inflameze opinia publică. De această dată apariția celor două unități medicale din Buzău pe lista neagră a fost cauzată de o greseala umana. Un funcționar din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău a confundat denumirea de unitate de transfuzii cu punct de tranfuzii și de aici greșeala. Maternitatea Buzău este un punct de transfuzii care face parte din unitatea numită Spitalul Județean Buzău însă angajatul a crezut că este de sine stătătoare. Reprezentanții DSP Buzău au oferit în această dimineață explicatii
Reprezentanții DSP au mai precizat că vor trimite o înștiințare către Ministerul Sănătății care să infirme documentul inițial astfel încît cele două unități spitalicești să fie scoase de pe lista celor neautorizate.
Greseala angajatului i-ar putea aduce sancțiuni insa de acelasi tratament ar putea avea parte si conducerea institutiei
La rîndul său, directorul Spitalului Județean Buzău a precizat că va contesta raportul Ministerului Sănătății. Singura unitate spitalicească din județul Buzău care deocamdată nu poate efectua transfuzii sanguine este Spitalul CFR aparținînd regionalei Galați. Aici, spun reprezentanții DSP, orice fel de activitate de colectare a sîngelui sau transfuzare a fost oprită de multă vreme iar reprezentanții spitalului fac demersuri pentru obținerea avizului.
Florin Zafiu
Laurențiu Grozea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ