“Duminica fără mașini” revine

0
23

Propuneri pentru diminuarea efectelor crizei petrolului
Agenţia Internaţională a Energiei a propus mai multe măsuri pentru diminuarea consumului de petrol în contextul crizei generate de conflictul din Ucraina, între care reducerea limitei de viteză pe autostrăzi cu cel puţin 10 kilometri/oră, promovarea telemuncii trei zile pe săptămână și declararea zilelor de duminică drept „zile fără maşini” în oraşe. Ultima măsură i-a determinat pe buzoieni să își amintească de vestitele “duminici fără mașini” de dinainte de 1989.
Dacă timp de patru luni, țările dezvoltate ar pune în aplicare mai multe măsuri de reducere a consumului combustibililor, atunci s-ar putea economisi în jur de 2,7 milioane de barili pe zi, este calculul făcut de Agenția Internațională a Energiei. Printre măsurile lansate de agenție se numără reducerea vitezei de rulare cu 10km/h pe autostrăzi, munca la domiciliu timp de trei zile pe săptămână și declararea zilelor de duminică drept „zile fără maşini” în oraşe. Pentru o parte dintre buzoieni, măsurile ar fi binevenite în schimb cea referitoare la o eventuală interzicere a circulației mașinilor în ziua de duminică le aduce aminte de perioada comunistă.
Printre măsurile propuse de agenție, pentru reducerea consumului de carburant se mai numără folosirea transportului în comun și mersul cu bicicleta ori utilizarea trenurilor în locul avioanelor de pasageri.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ