Elena Vlioncu, artista cu o mână

0
78

Model de perseverență, meșter popular care a dus la rang de artă țesătura, cu o singură mână
Elena Vlioncu, unul dintre cei mai iscusiţi meşteri populari din municipiul Buzău, ne dă o lecţie de perseverenţă şi determinare. Chiar dacă s-a născut cu o infirmitate, artista în vârstă de 82 de ani a învăţăt să se adapteze, reuşind chiar să se remarce cu pasiunea sa pentru cusut. Creaţiile sale sunt realizate doar cu o singură mână, cu dreapta. Gândirea este precisa și ascuțită precum acele pe care le folosește dar după zeci de ani puși în slujba creațiilor populare își dorește să lase mai departe meșteșugul cusutului pentru a fi dus mai departe.
Elena Vlioncu s-a născut în comuna Mihăilești din județul Buzău dar faima pe care și-a făcut-o a trecut demult de granițele țării. S-a născut cu o infirmitate, fără mâna stângă. Din fire foarte ambițioasă și cu sprijinul cadrelor didactice care au susținut-o, copil fiind a îmbrășișat tainele războiului de țesut. A învățat să coasă, să țeasă și să tricoteze ca orice altă persoană, în ciuda descurajărilor venite din partea colegilor de clasă.
A urmat cursurile Liceului B.P Hasdeu din municipiul Buzău urmând ulterior studii în cadrul unei școli de horticultură din Miercurea Ciuc. De-a lungul vieții a lucrat la CFR dar întotdeauna o bună parte din timpul liber l-a dedicat cusutului și brodatului. Modelele pe care le imprimă pe aproape toate piesele vestimentare au un numitor comun și anume tricolorul. O ie spre exemplu o poate realiza cam într-o lună, două.
Acele de cusut și antrelele sunt instrumentele pe care artistul popular le folosește cu o îndemânare uluitoare. Pentru a introduce ața în ac, se folosește de picior, o mână, un săpun și un pahar cu apă.
De-a lungul vieții a realizat câteva sute de costume populare, ii, ștergare, pelerine și alte obiecte vestimentare populare.
Artistul își dorește ca întreg portofoliul de piese vestimentare populare pe care îl deține să îl lase moștenire, la fel și meșteșugul pe care la dus la rang de artă cu pricepere, în ciuda handicapului cu care s-a născut.
Pentru întreaga sa activitate de creaţie, Elena Vlioncu a fost decorată și a primit nenumărate disticții printre care și titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Buzău“.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ