ESTE ZIUA MONDIALĂ A PĂSĂRILOR

0
46

În această perioadă se întorc păsările călătoare
Azi este o zi specială pentru iubitorii de păsări. Cu toate că în memoria oamenilor ziua de 1 aprilie este considerată a fi ziua păcălelilor, aceată zi este consemnată ca fiind și Ziua Internațională a Păsărilor. Cu zoborul lin spre înaltul cerului , ne încântă privirea , iar ciripitul lor ne bucură auzul cînd ne plimbăm prin parcuri sau păduri. De curte, de câmp , de deltă, zburătoare sau nezburătoare, păsările sunt o pată de culoare în lanțul trofic, fără de care ecosistemul nu ar funcționa .
1 aprilie nu este doar ziua păcălelilor, despre care, cu toţii am auzit, ci și Ziua Internațională a Păsărilor. Deși a fost data uitării în perioada comunistă, începând cu 1994 aceastăzi este sărbătorită în fiecare an. 1 Aprilie coincide cu perioada în care se întorc păsările după ce au stat departe de frigul iernii. Păsările au reprezentat întotdeuna un element important în construcția culturii umane. Acestea sunt prezentate în basme , mituri și alte forme de artă , reprezentând libertatea și renașterea.
Fiind atât de importante , de-a lungul timpului, oamenii le-au dedicat tot felul de activități.
La noi în țară această zi a fost sărbătorită, cel mai mult, în școli. Cu această ocazie elevii instalau cuiburi artificiale în copaci, pentru a primi păsările migratoare așa cum se cuvine. În România sunt în jur de 430 de specii din cele aproximativ 10.000 existente în lume.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ