FĂRĂ CENTRU DE PERMANENȚĂ, LA BUZĂU

0
135

Înființarea unui centru de permanenţă la Buzău poate fi dată uitării. Nu o spunem noi, o dovadă în acest sens fiind faptul că medicii de familie nu se înghesuie să solicite acest lucru. Asta deși, cu ceva timp în urmă, se specifica faptul că ar fi nevoie de un astfel de centru tocmai pentru a descongestiona aglomerația din secția Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău. Cu foarte mulți ani în urmă au fost tentative de a menține funcționarea unor astfel de locații în municipiul Buzău. Unii dintre medicii de familie spun însă că s-a constatat, din experiența lor, că acestea nu sunt eficiente.

În aceste centre de permanență medicii oferă servicii de urgenţă, dar sunt efectuate şi tratamente, cum ar fi administrarea soluţiilor injectabile sau pansarea. Totuși, în locațiile respective nu se eliberează rețete, bilete de trimitere sau concedii medicale. Funcționarea unui centru de permanență la Buzău implică și unele dotări.

Unii medici de familie cred că mult mai eficient, decât înființarea unui centru de permanență, ar fi plata consultațiilor în afara orelor de program a acestora.

În 2003, la nivelul județului Buzău apăreau opt centre de permanență – acele asociații de cel puțin doi medici care triază urgențele minore, de genul unei plăgi, de urgențele majore rezolvabile numai în Unitatea de Primri Urgențe și mai apoi într-una dintre sectiile de spital. Acopereau, medical, cele două municipii și 28 de comune.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ