FENOMEN ÎN SCĂDERE

0
99

Abandonul școlar înseamnă șomaj, excluziune socială, sărăcie și probleme de sănătate. Acesta reprezintă o problemă gravă cu care se confruntă societatea contemporană. Școala a ajuns să fie abandonată, înainte de toate, pentru că în ziua de astăzi, nu mai este percepută ca valoare în sine; atât copiii, cât și elevii nu mai consideră şcoala un viitor. Din păcate, nici județul Buzău nu este ocolit de acest fenomen, deși se înregistrează o ușoară scădere a numărului de elevi ce renunță la școală.

Abandonul școlar a devenit un fenomen complex, din mai multe motive: stabilitatea financiară, care îi pune pe elevi în situația de a renunța la frecventarea cursurilor pentru a-și ajuta părinții la muncă, tariful ridicat pentru naveta școlară, prețurile mari ale cărților și manualelor sau din diferite alte motive.

Deși numărul copiilor care renunță la școală este destul de mic, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Buzău consideră că s-au făcut pași importanți în a reduce acest fenoment.

În momentul de faţă, potrivit datelor prezentate de Eurostat, la finele lunii septembrie, ne situăm pe locul trei în Uniunea Europeană la părăsirea timpurie a şcolii. Conform aceleiaşi surse, 18,9% dintre tinerii români din intervalul de vârstă cuprins între 18 şi 24 de ani renunţă la studii. La nivelul Uniunii Europene, suntem depăşiţi doar de Spania, cu un procent al abandonului şcolar de 20,3, şi de Malta, cu 20,1%. Din punct de vedere al sexelor, 18,3% dintre fetele românce abandonează şcoala, procentul fiind semnificativ mai mare decât cel înregistrat în Spania sau în Bulgaria.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI