FOCAR DE PESTA PORCINĂ LA RÂMNIC

0
28

Mai multe animale au murit, iar proprietarul a fost amendat
Autoritățile buzoiene sunt, din nou, în alertă după ce la începutul săptămânii, echipele Direcției Sanitar Veterinare au primit un apel de la un crescător de animale din Râmnicu Sărat. Acesta a sunat la DSV după ce mai multe animale au murit. Ajunși la fața locului, veterinarii au constatat că 16 porci erau morți, iar 10 zăceau în condiții greu de imaginat. În urma analizelor a rezultat faptul că animalele au murit din cauza pestei porcine. Pentru că adăpostul nu avea baze legale de funcţionare, proprietarul a fost amendat. În acest moment, în județul Buzău sunt active 16 focare de pestă porcină africană.
Exploataţia din Râmnicu Sărat se află într-o zonă în care au fost descoperite și alte focare de pestă porcină africană. Echipele Direcției Sanitar Veterinare au constatat că 16 porci muriseră, iar alţi 10 trăiau în condiți improprii. Cercetările au mai arătat faptul că proprietarul nu avea animalele înregistrate sanitar veterinar,iar achiziția porcilor nu s-a făcut din ferme sau de la producători autorizați. După confirmarea focarului, în urma analizelor de laborator, proprietarul a fost sancționat contravențional.
Ancheta este în plină desfășurare , iar echipele DSV au mers la exploatația de la care a declarat proprietrul că a cumpărat porcii. Aici animalele nu au fost confirmate cu pesta porcină, dar proprietarrul a fost amendat cu 1200 lei
La această dată, pesta porcină africană în județul Buzău evoluează în 14 focare din exploatații non profesionale, majoritatea fiind în zona Râmnicu Sărat-Zărnești.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ