Focuri de armă la Gura Teghii! A fost vorba despre un exerciţiu amplu de pregătire al jandarmilor buzoieni

0
106

Coborîri în rapel de pe stînci abrupte, focuri de armă şi salvarea unor persoane aflate în situaţii limită de supravieţuire, totul într-un amplu program de pregătire al jandarmilor montani din cadrul Jandarmeriei Buzău. Exerciţiile au avut loc la Gura Teghii iar locul a fost ales din pricina reliefului dificil care a pus la încercare abilităţile oamenilor în uniformă.
Situaţiile limită fac parte din activitatea de zi cu zi a Jandarmeriei. Fie că vorbim despre acţiuni în forţă pentru destructurarea unor grupări infracţionale ori salvarea unor vieţi omeneşti, jandarmii au obligaţia de a fi întotdeauna pregătiţi. Tocmai din acest motiv instruirea cadrelor are un rol important iar sesiunile de antrenament au loc frecvent în locuri deosebite, cu un grad ridicat de periculozitate. Ieri seară în comuna Gura Teghii, jandarmii montani buzoieni au pus în scenă mai multe exerciţii cu tematici diversificate. Primul dintre ele a urmărit salvarea unei persoane rămase blocată la înălţime pe o stîncă de 70 de metri cu o înclinaţie de 90 de grade.
Exerciţiile au continuat cu simularea unui atac armat pornit de un infractor împotriva unei patrule a Jandarmeriei cu scopul de a elibera un prizonier. Atacatorul trage mai multe focuri de armă spre autorităţi iar în acel moment apare şi reacţia oamenilor în uniformă. Se aud mai multe focuri de armă, atacatorul fuge dar este încolţit din spate de către o altă echipă a jandarmilor care coboară în rapel de pe o stîncă.
În cele din urmă atacatorul este reţinut. Exerciţiul şi focurile de armă au captat atenţia localnicilor aflaţi în zonă.
Sesiunea de pregătire a luat sfîrşit prin simularea unei situaţii de urgenţă la care jandarmii montani trebuie să facă faţă. Un turist cade de pe o punte într-un rîu, se agaţă de o bolovan dar apa rece şi viteza torentului îi pune viaţa în pericol. Autorităţile intervin rapid prin intermediul unei coborîri cu tiroliana. La exerciţiile de pregătire a personalului din cadrul Jandarmeriei montane Buzău au participat cadre specializate sosite de la Unitatea de Jandarmi Montani Sinaia.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ