Ghinioniști fără vină

0
37

Unii la muncă, alții la facultate
Mii de copiii, în special din mediul rural nu reușesc să acceadă mai departe în învățământul superior, în cel mai bun caz reușind să obțină o diplomă care să ateste că au terminat 12 clase, nu și diploma de Bacalaureat. Sărăcia în care trăiesc, problemele sociale cu care se confruntă, uneori calitatea slabă a actului de educație și lipsurile materiale pricinuite chiar de către cei care ar fi trebuit să le asigure accesul la un învățământ echitabil îi maturizează mai devreme decât trebui și îi determină să opteze pentru muncă. Așa se face că unii dintre elevi s-au înscris la Bac și se gândesc la facultate iar alții, ghinioniști fără vreo vină își îndreaptă pașii către angajatori.
Spre exemplu, învățământul de 12 clase din Rușețu a fost desființat, liceul devenind unul profesional iar în comuna Lopătari doar un singur elev s-a înscris la Bacalaureat dintr-un număr de 6 elevi care au promovat clasa. Din acest motiv și acolo, conducerea instituției de învățământ a anunțat că va trece la învățământul profesional de 3 ani.
Pe de altă parte există licee unde promovabilitatea este de aproape sută la sută iar tinerii se gândesc la facultate și mai puțin la cum să se susțină financiar.
De la an la an, mii de elevi renunță la învătământ. Proiectul “România Educată” lansat de Administrația Prezidențială își propune reducerea abandonului școlar în schimb realitatea pare să bată proiectele autorităților iar tinerii, din ce în ce mai mulți iau calea străinității, uneori chiar din timpul anilor de școală.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ