ÎN GRAFIC CU ÎNCHIDEREA DEPOZITELOR NECONFORME

0
59

Buzăul se află în grafic cu procedura de închidere a depozitelor neconforme, cele pentru care țara noastră ar putea fi sancționată pentru nerespectarea angajamentelor de mediu luate în fața Comisiei Europene. Prefectul județului a mers în control la Fermit din Râmnicu Sărat, urmând să ajungă și la depozitul de la Nehoiu. Până la 1 decembrie, acestea ar trebui închise definitiv.

Dintre cele 68 de depozite de deşeuri neconforme pentru care România este obligată să plătească bani grei pentru că nu şi-a respectat angajamentele de mediu luate în faţa Comisiei Europene, trei sunt în judeţul Buzău. Este vorba despre depozitul de deşeuri menajere Nehoiu, depozitul de deşeuri periculoase al Rafinăriei Venus Oilreg SA Râmnicu Sărat şi depozitul de deşeuri periculoase SC Fermit SA Râmnicu Sărat. Autorităţile au efectuat în zonă zeci de controale și au aplicat amenzi, însă nimeni nu își asuma răspunderea pentru a închide aceste depozite. La Râmnicu Sărat, la Venus Oil Reg am fost la un pas de un dezastru natural după ce căutătorii de fier vechi au intrat și au furat tot ce le-a picat în mână, conducând la scurgeri masive de petrol în sol. După intervenția în forță a autorităților, depozitul a fost curățat.

Acum se lucrează și la Fermit SA, un fost depozit de deșeuri industriale cu conținut de azbest. Prefectul județului a mers în control pentru a verifica stadiul lucrărilor de închiderea acestui punct nevralgic al județului.

 

În același timp, se lucrează și la închiderea depozitului de deșeuri din Nehoiu, care are activitatea sistată din 2009. De atunci, autoritățile orașului se chinuie să închidă platforma. Termenul stabilit pentru închiderea celor două depozite de deșeuri este începutul lunii decembrie, în caz contrar riscăm sancțiuni severe.

Dacă nu se finalizează  într-un timp cât mai scurt lucrările de închidere ale celor trei depozite, există mari riscuri ca România să intre pe procedura de infrigement, ceea ce atrage după sine și aplicarea de sancțiuni economice cu costuri foarte mari.

(DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ