Vremea se răceşte, iar sezonul gripei bate la ușă. Pe lângă acestea, anul acesta, coronavirusul, prezent peste tot, poate fi confundat lejer cu gripa ori răceala. O tuse și o durere în gât poate induce imediat unei persoane gândul că a fost contaminată cu Covid 19. Un test PCR rezolvă rapid dilema! Dar, până a ajunge să fie testată, o persoană trebuie să știe să facă diferența între simptomele unei răceli, gripe sau coronavirus.
Una din cele mai mari provocări din această toamnă, pentru o persoană, este să știe când are gripă, o răceală minoră sau Covid-19. Dar, cum se poate face acestă diferență, dacă simptomele acestor boli se pot confunda foarte uşor? În majoritatea cazurilor, fie că este vorba despre copii, bătrâni sau adulți, simptomele debutează cu stări de oboseală, dureri de cap, febră și strănut. Însă, pneumologii susțin că sunt diferențe clare între simptomele unei răceli și cele ale unei infectări cu Covid-19.
Modalitatea de transmitere este asemănătoare pentru ambele virusuri, realizându-se prin contact apropiat, prin tuse, strănut sau prin obiecte contaminate. Ceea ce le deosebește pe cele două este viteza de transmitere, astfel că, față de COVID-19, gripa are o perioadă de incubație mai mică. Perioada de incubație pentru COVID-19 variază între 1 și 14 zile, în timp ce pentru gripă este între 1 și 4 zile. Așadar, gripa se poate răspândi mai rapid decât noul coronavirus. La polul opus, numărul mediu de persoane pe care le poate infecta o persoană bolnavă, este mai mare pentru COVID-19 decât pentru gripă. De asemenea, există diferențe în ceea ce privește transmiterea virusurilor între copii și adulți. În timp ce transmiterea gripei de la copii la adulți este ceva frecvent întâlnit, transmiterea coronavirusului are loc mai frecvent de la adulți, la copii.
Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea