În loc de Bacalaureat, la muncă cu ziua

0
14

Drama elevilor din mediul rural
Pentru o bună parte dintre absolvenții claseor a XII-a, examenul maturității reprezintă pragul peste care trebuie să treacă pentru continuarea studiilor universitare și apoi către o carieră mult visată. Pentru alții însă Bacalaureatul este un simplu test dispensabil care nu îi ajută în munca pe care deja au început-o încă de pe băncile școliilor. Problemele sociale și de familie îi determină pe unii dintre liceeni, în special cei din mediul rural să renunțe la educație iar atunci când reușesc să termine 12 clase, se mulțumesc doar cu diploma de absolvire. Spre exemplu Liceul Tehnologic din comuna Lopătari are o singură clasă de liceu cu elevi absolvenți care numără doar 9 tineri. Dintre cei 9 , din pricina absențelor motivate de faptul că liceeni au mers mai mult la muncă decât la școală, trei vor trebui să repete clasa. Mai mult decât atât, din cei șase absolvenți de liceu doar unul a ales să se înscrie la Bacalaureat. Conducerea liceului arată că, din pricina problemelor sociale și financiare, elevii își doresc doar o simplă diplomă de absolvire care să le asigure un loc de muncă și nu una de Bacalaureat.
Prin urmare, în ciuda faptului că liceul are toate dotările și facilitățile necesare unui invățământ decent, conducerea a anunțat că nu va mai organiza clase de a XII-a optând pentru învățământ profesional.
Motivele pentru care elevii aleg să meargă la muncă în loc de a continua studiile sunt multiple. Familiile nu au posibilități financiare de a-i susține, nu se interesează de soarta lor iar banii de pe urma unui serviciu primează în fața unei posibile cariere pe care aceștia o văd îndepărtată.
Demografia, sărăcia și infrastructura rutieră precară determină din ce în ce mai multe licee, cu precădere cele din mediul rural aflate la distanțe considerabile de polurile urbane să-și închidă porțile în favoarea unui învățământ profesional în ciuda investițiilor realizate de-a lungul vremii în sistemul educațional.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ