Incendiile se lasă cu dosare penale

0
18

Mamifere, insecte și plante afectate în Situ NATURA 2000
Comisarii Gărzii de Mediu Buzău au sesizat procurorii cu privire la incendiile devastatoare produse pe raza județului. Potrivit autorităților, în urma acestora au fost afectate habitatele naturale ale unor specii de mamifere și insecte protejate din Situ NATURA 2000 și zone importante de teren din aria Vulcanilor Noroioși.
GARDA DE MEDIU BUZĂU
“Comisariatul Județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău cu privire la cele doua incendii declanșate pe raza comunei Berca, Scorțoasa și Cernătesti si pe raza comunei Breaza și Pietroasele, solicitând identificarea și tragerea la răspundere a autorilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ardere a vegetației din ariile protejate și de pe terenuri supuse refacerii ecologice”, informează comisarii de mediu.
Potrivit autorităților, incendiul a afectat 680 de hectare de teren din comuna Berca, din care aproximativ 30 ha fac parte din Situ Natura 2000, Vulcanii Noroioși, Pâclele Mari și Pâclele Mici. Cel mai mare incendiu s-a produs pe Dealul Istrița unde a ars o importantă suprafață de pădure de pin. Pentru stingerea incendiului a fost nevoie de intervenția aeronavelor Ministerului Apărării Naționale.
Comisarii de mediu arată că în urma incendiilor devastatoare care au avut loc pe Dealul istrița, au fost afectate mai multe specii protejate de mamifere și insecte.
GARDA DE MEDIU BUZĂU
“În urma incendiului declanșat pe raza comunelor Breaza și Pietroasele, a fost afectată prin ardere o suprafață de cca. 200 ha vegetație uscată, coronament pădure de pin pe o suprafața de cca. 50 ha, pădure de foioase și pin în suprafața de 6 ha și 100 ha vegetație uscată pe raza UAT Pietroasele, suprafețe care fac parțial parte din arie naturala protejata, din Situ Natura 2000 Dealul Istrița, fiind astfel afectat habitatul natural al unui număr de patru specii de insecte și mamifere protejate”, precizează comisarii de mediu.
Totodată, comisarii Gărzii de Mediu au mai aplicat 3 amenzi în valoare totală de 112.000 de lei la Scorțoasa, Berca și Cernătești. Pe raza comunei Berca a fost sancționată contravențional cu amendă societatea ce deține un teren afectat de incendiu, pe care este amplasată conducta de transport gaze.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ