INDUSTRIA, AFECTATĂ ÎN MICĂ MĂSURĂ DE PANDEMIE

0
43

Un bilanț al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea forţei de Muncă, prezentat în Colegiul Prefectural arată că industria judeţului a fost afectată, într-o mică măsură de pandemia de coronavirus. Chiar dacă platforma industrială a Buzăului a funcţionat, aproape la întreaga capacitate, concedierile colective la care au recurs câteva firme importante au dus la creşterea ratei şomajului.
În primele 10 luni ale anului, societăţi comerciale din domeniul HORECA, precum şi firme din domeniul comerţului, prestărilor de servicii au fost puternic afectate de pandemie. Cu totul alta a fost situaţia în domeniul industrial, unde, potrivit unui raport al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de muncă, impactul crizei sanitare nu a fost resimţit, decât într-o mică măsură.
“Din fericire pentru ecomomia judetului Buzau, principalul pol de dezvoltare, respectiv platforma industriala din Municipiul Buzău a fost afectata intr-o masura destul de mica de aceasta pandemie, ceea ce demostreaza ca aceste societati depind in mica masura de un flux in aval si in amonte de obiectul lor de activitate, ele putandu-si desfasura activitatea aproape de parametrii normali in aceasta perioada” se arată în raportul AJOFM.
În cursul acestui an, trei companii importante şi-au oprit, ori restrâns activitatea şi au trimis în şomaj angajaţii. Concedierile nu au aviut, însă legătură cu pandemia.
“Nu au fost efectuate concedieri colective datorita pandemiei. Ductil Steel, Greenfiber International si Greentech au concediat colectiv, dar din alte motive decit pandemia, in lunile octombrie si noiembrie”, se precizează în raport.
Aşa se face că, numărul de şomeri a crescut cu aproximativ 1.200 persoane, începând cu a doua parte a lunii octombrie, prin intrarea în evidenţă şi plată a persoanelor concediate colectiv de la cele trei societăţi, rata şomajului în judeţ, fiind în prezent de 7.21%. Reprezentanţii AJOFM preconizează ca la data de 31decembrie, rata somajului în judeţul Buzău să se situeze între 7,15% şi 7,25% cu un număr de aproximativ 12.400 de persoane aflate într-o formă de evidenţă şi plată.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ