ÎNFRĂȚITE PENTRU TOTDEAUNA

0
63

Așa au fost întâmpinați astăzi, aleșii locali buzoieni și colegii lor de peste Prut. În holul Palatului Comunal, ei au avut parte de un mic concert susținut de corul buzoian Lyra, dirijat de maestrul Ştefan Stănescu. Imediat ce recitalul a luat sfârșit, consilierii locali ai municipiilor Buzău și Soroca au intrat în sală pentru a începe ședința comună. Înainte de debutul întrunirii deliberativului municipal din acest an, primarul Buzăului, Constantin Toma a anunțat că astăzi, se va semna acordul de înfrățire permanentă dintre cele două municipii.

Imediat după anunț au fost intonate imnurile naționale ale Republicii Moldova și României.

Aleșii locali au trecut mai apoi la ordinea de zi a ședinței comune care avea spre dezbatere și aprobare 33 de proiecte de hotărâri. După aproape o oră de discuții, a venit momentul mult așteptat: semnarea acordului de înfrățire pentru totodeauna dintre cele două municipii Buzău și Soroca.

La finalul ședinței comune a Consiliului Local Municipal, primarul din Soroca, Victor Său i-a oferit un cadou simbolic edilului șef Constantin Toma, ce parafează practic reînnoirea acordului de înfrățire dintre cele două municipii.

Autorităţile municipale buzoiene şi sorocene au semnat, în aprilie 2012, la Buzău, un acord de înfrăţire cu valabilitate de cinci ani. Documentul oficial viza o intensă colaborare în plan economic. De asemenea, erau menţionate schimburi de experienţă între angajaţii primăriilor Buzău şi Soroca, vizite reciproce între elevi şi cadre didactice, organizarea în comun a unor simpozioane, expoziţii de artă sau serbări folclorice, colaborare în domeniul asistenţei sociale şi al combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor. Parafarea noului acord de înfrățire între cele două municipii va duce la o îmbunătățire a relațiilor dintre acestea.

Soroca este un municipiu în nord-estul Republicii Moldova, centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume, situat pe malul drept al râului Nistru, la 160 kilometri de Chişinău, în partea de nord-est a republicii, la frontiera cu Ucraina. Cu peste 37.000 de locuitori în 2016, Soroca este al optulea oraş ca mărime din Moldova, şi al doilea ca mărime şi ca importanţă din Regiunea de Nord, fiind surclasat doar de Bălţi. Aici funcţionează un muzeu de istorie şi etnografie care include şi Cetatea Sorocii, ridicată în piatră de ştefan cel Mare în anul 1489 şi renovată în forma actuală de Petru Rareş.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ