INTRUNIRI DE URGENTA

0
62

Autoritatile judetene si locale precum și reprezentanti de  institutii s-au intrunit de urgenta astazi, la scurt timp după ce Administratia Nationala de Meteorologie precum si Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor au emis pe rand alerte de ploi abundente si inundatii la nivelul judetului Buzau. Acestea au impus un plan de masuri astfel incat institutiile abilitate sa fie pregatite sa preintampine orice situatie neprevazuta.

Meteorologii au emis cod portocaliu pentru judetul Buzau de instabilitatea atmosferică accentuată și ploi abundente de pana la 70 l/mp. La scurt timp, prefectul Carmen Ichim a convocat comitetul judetean pentru situatii de urgenta in care a transmis reprezentantilor institutiilor abilitate masuri imediate.  În cazul unitatilor de invatamant, dacă în județele Vrancea, Prahova ori Dâmbovița, codul portocaliu de ploi și vijelii închide școlile la Buzău, autoritățile au declarat ca nu vor fi suspendate cursurile decat, in situatii extreme.

Pentru a face față situației, 10 pompieri din Tulcea vor fi mobilizați în sprijinul salvatorilor de la ISU Buzău.

Hidrologii au emis la randul lor, o avertizare cod galben ce vizeaza scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Reprezentantii Apelor Romane Buzau au declarat că monitorizeaza constant cotele râurilor si debitelor, care sunt in limitele normale.

Prefectul le-a cerut șefilor instituțiile prezente la Comitetul judetean pentru situatii de urgenta ca în aceasta perioada, să renunte la orgolii si sa formeze o echipa.

Pompierii buzoieni le recomanda cetatenilor ca in aceasta perioada sa dea dovada de maxima prudenta.

Si la Primaria Buzau s-a intrunit comitetul local pentru situatii de urgenta in cadrul careia s-au unele masuri preventive. Printre acestea se numără inventarierea şi evaluarea tuturor panourilor publicitare din oraş şi a indicatoarelor rutiere. Va fi verificat tot ceea ce poate fi dislocat de un vânt extrem de puternic şi care poate pune in pericol viata buzoineilor sau poate provoca pagube materiale. Polițiștii locali trebuie sa impuna administratorilor de terase sa ia masuri de siguranta in cazul unor rafale de vant puternic pentru a se evita producerea de tragedii asa cum s-a intamplat in Timisoara. Vizate sunt si firmele care au la acest moment constructii in lucru.

Autoritățile spun că cele mai bune măsuri de precauţie le pot lua cetățenii, care vor şti să-şi protejeze viaţa şi bunurile cu condiţia de a şti exact la ce să se aştepte. Buzoienilor le este recomandat sa evite deplasarea pe unele artere din municipiu, acolo unde copacii sunt bătrâni un vânt puternic ii poate dobori si se pot produce evenimente nedorite.

Alerta de cod portocaliu de ploi abundente la nivelul judetului Buzau este valabilă pana joi dimineata. (Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ