ÎNVĂȚĂMÂNTUL PUS LA PĂMÂNT DE COVID-19

0
36

Colegiul Hasdeu a fost închis, în urmă cu un an, din cauza pandemiei

Luna martie a anului trecut a fost pentru învățământul buzoian începutul unei lupte cu un inamic invizibil. Prima persoană care a fost diagnosticată oficial, cu Covid-19, la Buzău a avut contact direct un elev al Colegiul Naţional Bogdan Petriceicu Hasdeu. Fix acum un an, Colegiul și-a închis porțile. La un an de atunci, atât elevii , cât și cadrele didactice , au învățat să se adapteze situației.
În urmă cu un an, la propunerea Direcției de Sănătate Publică Buzău, s-a decis suspendarea cursurilor la Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hasdeu, începând cu data de 10 martie, cu o zi mai devreme, decât data stabilită la nivel naţional. Au urmat la rând Scoala Nr. 11 , Colegiul Economic,iar la sfârșitul lunii martie se punea problema înghețării anului școlar.
Platforma on-line pe care lucrau cei mai mulţi dintre profesori şi elevi nu făcea față numărului mare de accesări, dădea erori, temele nu puteau fi trimise, iar dialogul între profesor și elev, exista și nu prea. Aproximativ 200 de profesori nu reușeau să predea cursuri on-line elevilor, iar aproape zece mii de elevi buzoieni , nu reușeau să intre în legătură cu profesorii, pentru putea continua școala în condițiile impuse de pandemie. Toate acestea la începutul celui de-al doilea semenstru al anului școlar 2019 -2020.
În iunie 2020, perioada examenelor naționale, temperaturile au fost peste 30 de grade Celsius, așadar, a fost foarte complicat pentru acei copii să stea 3-4 ore cu mască pe față, având în vedere că majoritatea claselor nu erau dotate cu aer condiționat. La sfârșitul lunii aprilie autoritățile au decis ca anul școlar să se încheie on-line. Potrivit ordinului ministrului educaţiei, nu s-au susținut teze, iar mediile s-au încheiat cu miminul două note. Începutul anului 2020-2021 a venit cu restricții și scenarii de predare schimbate de la o zi la alta, în funcție de situația epidemiologică.
În prezent, în județul Buzău sunt înregistrați în jur de 30 de elevi bolnavi cu Covid-19 și 16 cadre didactice .
La Colegiului Naţional Bogdan Petriceicu Hasdeu, unde s-a înregistrat în urmă cu un an primul caz de Covid-19 din învățământul buzoian, sunt confirmaţi, în prezent, șase copii și un cadru didactic ca fiind purtători ai virusului. Aici cursurile se defășoară în scenariul galben, la clase fiind numai elevii de a XII- a și o clasă a VIII a .
Odată cu începerea campaniei de imunizare, cadrele didactice au început să se vaccineze. Peste 50% dintre profesori au ptimit serul la centrul de vaccinare destinat profesorilor personalului din învăţământ.
Urmează examenele naționale și rămâne de văzut ce hotărâri vor fi luate de autorităţi în privinţa elevilor.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ