Jaluzelele care inchid ochii! “Șnururile pentru manevrat jaluzelele de la ferestre”

0
111

Jaluzelele pot ucide. Nu este nici o glumă. Autoritatea Natională pentru Protectia Consumatorilor, prin agentile judetene, informează faptul că încă de anul trecut Comisia Europeană a demarat o campanie de informare referitoare la “ Șnururile pentru manevrat jaluzelele de la ferestre”. Campania urmărește să informeze consumatorii, în special părinții și persoanele care au în îngrijire copii, asupra riscului de ștrangulare pe care aceste produse îl prezintă în cazul copiilor mici de pînă la 3 ani. Fenomenul este atît de grav încît implică 23 de autorități de reglementare din 5 continente iar Statele Unite ale Americii reprezintă țara coordonatoare a campaniilor. Filmele care prezintă riscul folosirii jaluzelelor cu șnur sunt de-a dreptul înfiorătoare. Atenție, urmează imagini cu un puternic impact vizual. Un simplu șnur poate curma o viață. Încă de anul trecut la nivel mondial a fost demarată o campanie de informare privind “Șnururile pentru manevrat jaluzelele de la ferestre”. Milioane de jaluzele nesigure sunt folosite de consumatori iar rezultatele sunt în anumite cazuri pe cît de surprinzătoare pe atît de nefericite. Asta pentru că prezintă un real pericol de ștrangulare, în special în cazul copiilor sub 3 ani. În contextul în care astfel de produse sunt la mare cautare în special pe perioada verii, Protecţia Consumatorilor atrage atenţia buzoienilor să le cumpere din locuri autorizate şi cel mai important să beneficieze de caracteristici privind siguranţa folosirii lor.
Conform campaniei care este publicată și pe site-ul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, șnururile pot induce o ștrangulare prin obstrucționarea căilor de respirație, pot produce leziuni neurologice din pricina lipsei de oxigen, este nevoie de 15 secunde pentru un copil să devină inconștient și 2 sau trei minute să moară.
Primul ajutor este imperios necesar în cazul unor ştrangulări accidentale paralel cu solicitarea de urgenţă a unei Ambulanţe.
Decesele cauzate de șnururile jaluzelelor sunt atît de actuale încît Comisia Europeană și autorități din Statele Unite ale Americii au decis să atragă atenția asupra fenomenului.În mediul online au fost realizate filme de prezentare despre fenomenul deceselor cauzate de șnururi, pentru a determina părinții să conștientizeze pericolul. Va avertizam ca urmează imagini cu un puternic impact vizual.
Autoritățile ne dau și cîteva sfaturi. De exmplu corzile trebuie ascunse în puncte greu de observat de către cei mici sau ajustate în așa fel încît cei mici să nu poată ajunge sub nicio formă la ele. Recomandat este ca șnururile să nu se afle în apropierea paturilor, a mobilei sau a bazei ferestrelor astfel încît copiii să nu se poată cățăra. Totodată este de bun augur instalarea jaluzelelor fără șnururi sau instalarea unor dispozitive în perete pe care cozile să poată fi înfășurate sau înnodate.
SURSA Youtube din ilustratie 3 – de ilustrat textul de sus cu masurile de precautie

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ