Japca pe păduri

0
74

Scandalul iscat între ocoalele silvice Academia Română, Obstea Mosnenilor si Prefectura Buzău alături de Directia Silvică si Garda Forestieră a scos la iveală interese si metode la limita legii folosite pentru acapararea unor suprafete de păduri valoroase pentru patrimoniul national. În contextul în care organizatiile non-guvernamentale se luptă pentru includerea cât mai multor suprafete de pădure în “Catalogul pădurilor virgine si cvasivirgine din România” cu scopul de a le proteja, altii încearcă să le ia din proprietatea statului pentru a le folosi în scop propriu. Este si cazul unei suprafete de 5 mii de hectare aflată în nordul judetului despre care Directia Silvică spune că a fost aleasă si cerută în instantă în mod ilegal.

Ocolul silvic Academia Română și Obștea Moșnenilor își dispută de ceva timp în instanță posesia asupra unei suprafețe de aproximativ 5000 de hectare de pădure. În mijlocul scandalului a picat prefectul județului Buzău, în calitate de președinte al Comisiei de fond funciar, care a fost sancționat de către Judecătoria Pătîrlagele pentru faptul că organismul pe care îl conduce nu s-a pronunțat și nu a pus în posesie Academia Română conform unei hotărîri judecătorești. Scandalul dintre cele trei entități pornește de la faptul că cele 5000 de hectare ar fi altele decît cele pe care Academia ar avea drep și mai mult, fac parte din domeniu public al statului. Din acest  motiv prefectul județului a respins anexa prin care i se solicita împroprietărirea ocolului silvic. Din discuțiile purtate în cadrul Comisiei de fond funciar a reieșit și modul în care dincolo de ochii presei și a oamenilor de rînd se fac jocurile. Reprezentanții Direcției Silvice Buzău reclamă faptul că cele 5000 de hectare pe care Academia le solicită au fost identificate chiar de către un pădurar și comunicate ocolului pentru a fi cerute în instanță avînd în vedere valoarea lor excepțională.

Mai mult decît atît expertiza prin care a fost identificată suprafața de pădure a fost făcută ilegal.

În acest moment orice serviciu silvic în zonele aflate în litigiu au fost suspendate adică nu mai poate avea loc nicio activitate de exploatare a pădurii. Prefectul județului Buzău a precizat că indiferent de decizia unei instanțe, pădurile aflate în proprietatea statului nu pot fi înstrăinate.

În ultimii 20 de ani, Romsilva a mai rămas în administrare doar cu 80. 458 ha, din 158.500 ha cît reprezenta suprafaţa fondului forestier în 1990. În plus, cu toate că la nivel de județ nu au fost înregistrate defrișări masive, în mod curent autoritățile competente constată tăieri ilegale și transporturi de lemne fără documente. Dezvăluirile autorităților vin în contrast cu lupta pe care organismele din domeniul protecției mediului o duc pentru protejarea pădurilor și includerea acestora în “Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România” cu scopul de a le proteja, printre ele aflîndu-se și suprafețe din județul nostru. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ