Județul Buzău – un pas înainte spre dezvoltare: Geoparcul Ținutul Buzăului – membru în Rețeaua Globală de situri UNESCO

0
117

Domnul deputat SORIN LAZĂR a participat, în calitate de invitat, la Ședința Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, unde s-a discutat despre identificarea modalităților de susținere a Geoparcului Ținutul Buzăului pentru a deveni membru în Rețeaua Gobală de situri UNESCO.

În noiembrie 2015 UNESCO a creat Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri, fiind primul program adoptat după mai bine de 40 de ani de la adoptarea programelor Omul și Biosfera din 1971 și a Convenției pentru Patrimoniu Mondial din 1972.

În prezent, Rețeaua globală a geoparcurilor (GGN) cuprinde 128 de geoparcuri din 35 de țări.

Geoparcul Ținutul Buzăului a început în anul 2007, fiind inițiat de Consiliul Județean Buzău în parteneriat cu Universitatea București, construit pe structura unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară formată din 18 comune: Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mânzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Vodă și Beceni (zonă complet rurală cu o suprafață de 1035,9 km2 și aproximativ 48000 locuitori).

Se vor crea astfel premisele pentru o abordare antreprenorială a construcției comunitare, un model economic de succes într-o zona cu șanse de dezvoltare.

Geoparcul Ținutul Buzăului este un instrument ce poate asigura conservarea, promovarea şi valorificarea elementelor naturale deosebite din zona Buzăului, valorile de patrimoniu cultural şi istoric, pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor.

Puncte de interes din Geoparcul Ținutul Buzăului:

Vulcanii Noroioși

Schitul Rupestru din Bozioru

Focul Viu de la Lopătari

Platoul Salin Meledin

Muzeul chihlimbarului de la Colți

Trovanții de la Bozioru

Cetățile dacice

Mănăstiri vechi

Sate tradiționale părăsite

Oportunități ale proiectului Geoparcul Ținutul Buzăului:

• Dezvoltarea interesului pentru turismul rural / ecoturism;

• Existenţa unor mari oportunităţi de finanţare prin fondurile europene;

• Patrimoniul cultural şi natural va fi pus in valoare, existenţa unor activităţi tradiţionale bine păstrate: reţete locale, produse “curate”, locuitorii ataşaţi valorilor locale;

• Memoria unei vieţi tradiţionale este încă prezentă;

• Poziţionarea bună în Regiunea 2 Sud pentru dezvoltarea unor circuite turistice majore: litoral, deltă, zona Vrancea – Măcin:

• Conexiunile cu Reţeaua Europeană şi UNESCO a geoparcurilor.

Domnul deputat SORIN LAZĂR a reiterat invitația adresată Comisiei de a efectua o vizită de lucru la Geoparc, unde vor fi invitați reprezentanți ai Ministerului Turismului, primarii din localitățile implicate în proiect, președintele Consiliului Județean, reprezentanți ai Geoparcului Ținutului Buzăului, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, reprezentanți ai Comitetului Național Român M.A.B. UNESCO și reprezentanți ai Ministerului Mediului alături de specialiști în speologie. (ținând cont de caracterul Geoparcului), invitație în urma careia s-a decis efectuarea unei deplasări, în perioada 21-23 iunie 2017, în Județul Buzău.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ