Plantație exotică, la doar câțiva kilometri de municipiu
La doar câțiva kilometri de municipiul Buzău a fost înființată o plantație de kiwi, de către specialiștii Stațiunii Pomicole Istrița. Deși apreciate ca fiind fructe exotice, care cresc în zone cu climă mai caldă, nu mică le-a fost surprinza cercetătorilor buzoieni să descopere că plantele de kiwi s-au adaptat rapid la condițiile de aici, iar după doi ani au și rodit.
Originar din China și cultivat ulterior în zonele calde ale Europei, fructul de kiwi a ajuns și să fie cultivat și la Buzău. Cercetătorii din cadrul Stațiunii Pomicole Istrița au realizat o plantație experimentală în urmă cu doi ani, iar acum este pentru prima dată când plantele au rodit. Este vorba despre un fruct de kiwi diferit de cel din supermarketuri, la fel de gustos, dar de dimensiuni ceva mai mici și fără perișorii specifici.
După coacere, fructele capătă o culoare verde deschis sau chiar roșie. Nu necesită o atenție deosebită, în schimb iarna planta are nevoie să fie pusă la adăpost de frig.
Cercetătorii stațiunii spun că planta nu are dăunători, prin urmare necesită cheltuieli mai mici de întreținere. Planta se poate cultiva în zonele de câmpie și poate lua locul unei livezi clasice de meri.
Plantația experimentală de la Istrița se întinde pe o suprafață de 100 de metri pătraţi și a fost înființată cu scopul de a constata dacă în România pomicultorii pot opta pentru o cultură de kiwi.
Florin Zafiu
Robert Oprea