LOCALITĂȚI BUZOIENE, ÎN CARANTINĂ

0
41

Cinci localități buzoiene și comuna Rușețu au intrat în carantină după ce virusul pestei porcine africane a fost confirmat în județul Brăila. Autoritățile sanitar-veterinare au luat măsuri și au instituit reguli stricte, circulația și transportul porcilor fiind interzise pe drumurile publice. În același timp, se realizează recensământul tuturor exploatațiilor porcine.
Luni seara, a fost anunțată confirmarea prezenței virusului pestei porcine africane în localitatea Zamfirești, din comuna Galbenu, județul Brăila, aflată la granița cu județul Buzău. Din această cauză, în zona de supraveghere a focarului sunt incluse și localități din județul Buzău, respectiv: Robeasca, Moșești, Ghergheasa, Bălăceanu și Amara. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău a notificat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unitățile administrativ teritoriale și circumscripțiile sanitar- veterinare teritoriale cu privire la măsurile ce sunt aplicate în zona de supraveghere a focarelor de pestă porcină africană.
După informațiile venite luni seara, DSVSA a dat o nouă veste proastă. Pesta porcină africană a fost confirmată și la porcii domestici din localitatea brăileană Scărlătești, sat al comunei Cireșu, focar a cărui zonă de supraveghere se întinde până la limita județului Brăila cu Buzăul, în imediata vecinătate a comunei Rușețu. Situația ridică gradul de risc în zonă și implicit impune creșterea vigilenței în monitorizarea atentă a traficului de animale, mai ales suine, în sensul verificării respectării interdicției de circulație și transport a suinelor pe drumurile publice în condițiile în care satul Jugureanu aparținând de comuna Ulmu, județul Brăila, și care are limită teritorială cu comuna Rușețu și cale rutieră directă de comunicare, este inclus în zona de supraveghere a focarului.
Autoritățile sunt și mai vigilente în aceste cazuri având în vedere că zona Rușețu reprezintă, din punct de vedere cinegetic, un important rezervor de porci mistreți ceea ce vulnerabilizează suplimentar teritoriul în raport cu riscurile de apariție a pestei porcine africane.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ