Marți, 21 iunie, cea mai lungă zi din an

0
4

Solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor
Data de 21 iunie coincide cu solstițiul de vară care marchează începutul verii astronomice și este momentul în care ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă. Solstițiul de vară este strâns legat de sărbătoarea Sânzienelor, care are loc pe data de 24 iunie. Potrivit specialiștilor din cadrul Muzeului Județean Buzău, există mai multe tradiții legate de această sărbătoare care datează încă de pe vremea dacilor.
21 iunie este cea mai lungă zi din an. Solstițiul de vară este perceput într-o multitudine de culturi drept o sărbătoare și este punctată ca atare cu petreceri, dansuri și diverse obiceiuri. Specialiștii din cadrul Muzeului Județean Buzău vorbesc despre faptul că fenomenul astronomic a dat naștere unor obiceiuri și tradiții care își trag rădăcinile din vremuri îndepărtate, reușind până astăzi să treacă de barierele timpului.
Solstițiul de vară este strâns legat de sărbătoarea Sânzienelor, care are loc pe data de 24 iunie. Unul dintre obiceiurile încă păstrate cu precădere în zonele de câmp, cultivate cu cereale este dansul sânzienelor. Tradiția spune că este vorba despre iele, femei deosebit de frumoase, care dansează pe câmpuri și dau puteri florilor, pentru a deveni plante de leac. În noaptea de 23 iunie, fetele nemăritate își pun flori de Sânziene sub pernă, pentru a-și visa ursitul. Atât fetele cât și femeile măritate își fac coroniță din Sânzâiene și spice de grâu, iar apoi fac dansul Drăgaicei pentru belșug și protecția gospodăriilor.
Solstițiul de vară are loc în România la 21 iunie 2022 la ora 12:14, un eveniment astronomic ce are legătură cu mișcările Pământului de revoluție în jurul Soarelui și de rotație în jurul propriei axe. Este momentul în care începe vara astronomică, iar oamenii se bucură de perioada din an cu cea mai lungă durată de lumină naturală a Soarelului. Durata zilei are cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute iar durata nopții este de doar 8 ore și 28 de minute.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ