Mărturii din infernul Greciei

0
36

Pompierii buzoieni alimentați de aplauzele localnicilor
Lupta cu flăcările este strânsă iar pompierii buzoieni plecați în Grecia să dea o mână de ajutor localnicilor nu dau înapoi. Orice minut pe care îl petrec în fața urgiei determinate de incendiile de pădure se acumulează sub forma oboselii iar pericolul pândește în cazul fiecărui focar. Deși este greu, stingătorii continuă lupta cu focul, alimentați fiind de mulțumirea localnicilor.

„Ne-au așteptat special să ne aplaude, am rămas uimiți”. E greu, epuizant, dar ne alimentează mulțumirea localnicilor. Incendiul se extinde rapid, facem tot posibilul să îl ținem sub control.”
Acestea sunt doar câteva cuvinte extrase din discuțiile purtate de către pompierii buzoieni care acționează pe teritoriul Greciei. Poveștile lor sunt împărtășite de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență pe pagina oficială a instituției.
„În prima dintre zilele când am început dificilele acțiuni de stingere, în momentul când ne întorceam de la intervenție, murdari și obosiți, am fost așteptați de un grup de localnici ce s-au strâns în fața mănăstirii unde ne odihnim pentru a ne aplauda și mulțumi pentru ceea ce facem pentru ei. Nu înțelegem ce ne spun, dar am putut citi mulțumirea și bucuria pe chipurile lor.”, povestește plutonierul adjutant Nicu Taman.
Daniel Lăcustă, plutonier major care a plecat în Grecia pentru a se lupta cu incendiile de pădure povestește la scurt timp după ce a ajuns la fața locului.

„Am ajuns la 02:00, si am dormit până la 06:00, când ne-am trezit să plecăm la intervenție. Am fost frânt, dar a meritat…Avem tot ce ne trebuie, chiar și în plus, localnicii ne aduc și ei foarte des mâncare și apă, chiar dacă avem destule. Suntem obosiți după intervenții, nu e deloc ușor, dar ne odihnim și o luam de la capăt. Ceea ce contează foarte mult e gratitudinea cu care ne întâmpină localnicii, ce ne încarcă cu energie și ne oferă puterea să o luăm de la capăt în fiecare zi.”
În cea de-a patra zi de luptă cu flăcările, pompierii buzoieni, care activează în zona Spathari au făcut echipă cu pompierii din Republica Moldova.

Florin Zafiu
Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ