Master-planul deșeurilor gata până în 2024

0
7

Primăriile împinse de la spate de amenzile Gărzii de Mediu
Au trecut mai bine de 10 ani din momentul în care județul Buzău și-a propus gestionarea deșeurilor prin realizarea unor investiții majore la nivelul comunităților locale. Master-planul a bătut însă pasul pe loc și a pierdut finanțări după finanțări. Consiliul Județean Buzău a anunțat însă că de această dată proiectul va fi implementat având în vedere că o parte dintre primăriile care s-au opus, sprijină acum initiative, împinse de la spate și de controalele Gărzii de Mediu Buzău.
La nivelul județului Buzău va exista un sistem integrat de colectare și depozitare a deșeurilor. Proiectul nu este o noutate pentru că datează din anul 2008. De actualitate este însă că în scurt timp va primii o finanțare de peste 23 de milioane de euro care îl va face în sfârșit funcțional. Vor urma ulterior licitații pentru achiziționarea de utilaje și materiale asfel încât toate deșeurile colectate la nivelul județului să ajungă la o singură groapă de gunoi și nu răspândite.
Master-planul de gestionare a deșeurilor a întâmpinat de-a lungul timpului rezistență din partea unor primării. Autoritățile locale și-au schimbat viziunea după mai multe controale ale Gărzii de Mediu Buzău.
Potrivit unui raport recent al Gărzii de Mediu, începând din luna iunie a anului 2021 au fost verificate 72 de comune din totalul celor 87. Comisarii de mediu au urmărit printre altele dacă primăriile dețin contracte de salubritate și dacă au sisteme de colectare separate a deșeurilor. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 41 de amenzi în valoare de 510.000 de lei

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ