MAXIM CINCI PORCI ÎN GOSPODĂRIE

0
86

Neliniște în rândul crescătorilor de porci. Potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii, oamenii nu mai au voie să țină mai mult de 5 porci, în gospodărie. De la acest număr în sus trebuie să se înregistreze ca persoane juridice. Autoritățile susțin că această măsură este luată pentru a scăpa de pesta porcină africană. Crescătorii de suine sunt foarte revoltați.
Un ordin recent al Ministerului Agriculturii transformă exploatațiile de până la 5 capete de porci, în ferme necomerciale, fără posibilitatea de a crește scroafe și fără drept de de a vinde animale. Peste pragul de 5 capete, gospodăriile trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului. Mai mult, proprietarul va fi nevoit să aibă medic veterinar angajat şi spații de sacrificare. La Cândești, printre gospodarii care cresc mai mult de cinci porci se află și Gigi Neacșu. Omul este foarte revolatat și nu concepe să i se impună numărul maxim de animale, după ce, ani la rând şi-a hrănit copiii și nepoții cu carne sănătoasă, de la porcii din propria ogradă. Cea mai mare grijă a lui Gigi este ce face el cu purcelușii, pentru că ordinul elimină posibilitatea de a crește scoafe care să fete purcei și nici nu are dreptul să-i vândă.
Nea Gigi este foarte supărat pe autorități pentru că țăranul nu este ajutat. Din contră i se impun tot felul de regului pe care trebuie să le respecte. Din tată în fiu a crescut animale hrănite sănătos, cu furaje produse în propria ogradă. Acum se întreabă ce o să facă cu porumbul cu care urma să hrănească porcii.
Și mama lui , o bătrână trecută prin viață susține că toată viața ei a mâncat carne de la porcul din ogradă, iar cu banuții obținuți din vânzarea lor îți ia tratament.
Ordinul vine să pună în legalitate activitatea a maximum 2% din crescători de suine . Nea Gigi face parte din acest procent, este de accord să se înregistreze la Registrul Comerțului , însă nimeni nu îl învață cum să procedeze.
Oficial, ordinul ajută la diminuarea pierderilor financiare și la relansarea creșterii porcului în țară, pentru a acoperi măcar consumul intern de carne. Nea Gigi este reținut și argumentează.
Potrivit autorităților, evoluția pestei porcine africane a produs în ultimii ani pierderi imense economiei și a cuprins tot teritoriul țării. Pentru controlul bolii sunt necesare măsuri stricte în privinţa circulației porcilor domestici.
La nivelul județului Buzău , la acest moment sunt active 11 focare de pestă porcină africană. Noile reglementări i-ar proteja pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât și pe cei care au ferme comerciale , și respectă normele legale. Pentru cei din urmă nu se schimbă nimic. Rămâne de văzut câți gospodari își vor face firmă, şi câți vor renunța la a mai crește porci.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ