MEDICII DE FAMILIE, COORDONATORII CENTRELOR DE VACCINARE

0
126

Medicii de familie vor coordona centrele de vaccinare anti-covid. Echipele, care vor asigura desfășurarea activității de vaccinare la nivelul județului Buzău, vor fi compuse din câte un coordonator, un medic, doi asistenți și un registrator. În județ, în cea de-a doua etapă de vaccinare anti-covid, sunt disponibile 15 centre de vaccinare.
Campania de vaccinare continuă la Buzău. Pregătirile pentru cea de-a doua etapă a vaccinare împoriva COVID-19 sunt pe ultima sută de metri. Autoritatile locale, de comun acord cu Patronatul Medicilor de familie din Buzau au stabilit că, cei mai în masură să coordoneze echipele din centrele de vaccinare să fie din rândul medicilor de familie.
Potrivit platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, persoanele care se vor putea vaccina în cea de-a a 2-a etapă a campaniei de vaccinare anti-Covid sunt: bolnavii diagnosticați cu boli cronice, angajații aflați în subordinea statului, din sectorul economic, personalul din unitățile de învățământ, mass-media, domeniul salubrității și deșeurilor , cel din serviciul poștal sau de curierat și personalul cultelor religioase.

Etapa a II-a- Populația cu grad ridicat de risc
• Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
• Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
• Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
• Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
• Personalul din sectorul economic vital:
o Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază :panificație, lactate, carne, fructe și legume;
o Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
o Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
o Unități de producție, transport și distribuție gaze, combustibili lichizi și solizi ,medicamente și materiale sanitare;
o Transport de persoane și mărfuri;
o Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
o Comunicații
• Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
• Personalul poștal și din servicii de curierat;
• Personalul cultelor religioase;
• Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2
• Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Persoanele care se încadrează în criteriile respective și vor să se vaccineze vor fi programate prin intermediul medicului de familie. Dacă nu au medic de familie, se pot programa pentru vaccinare împotriva COVID prin call center, prin direcțiile de Asistență socială din primării sau prin aparținători.
Din cele 15 unități de vaccinare, 5 sunt în municipiul Buzău și câte o unitate de vaccinare în localitățile Râmnicu Sărat, Pogoanele, Nehoiu, Pătârlagele, Vadu Pașii, Vernești, Berca, Pârscov, Smeeni și Merei.
Cea de-a două tranșă, respectiv 975 de doze de vaccin anti-Covid, urmează să fie distribuită în centrele de vaccinare din județ. Toate cele aproape o mie de doze dedicate personalului medical, care au ajuns în prima etapă, la Buzău, au fost utilizate în totalitate.

Iuliana Sîrbescu / Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ