Medicina la sat..fără medic! Consult o dată pe săptămînă, farmacia deschisă doar de două ori

0
247

Lipsa medicilor din principalele spitale ale judeţului reprezintă fără îndoială o problemă cu care se confruntă în egală măsură autorităţile şi pacienţii. Nimeni nu vorbeşte însă de lipsa medicilor de familie din mediul rural. Un semnal de alarmă a fost trans astăzi în cadrul Colegiului Prefectural de reprezentanţii Casei Judeţene de Sănătate. Mai multe comune din judeţ nu beneficiază de un medic de familie şi pe cale de consecinţă pacienţii trăiesc la mila lui Dumnezeu sau cu leacuri băbeşti pentru că reţete nu au de unde procura.
În mediul rural medicina este departe de a fi una pe măsura vremurilor în care trăim. Asta pentru că încă există comune mari în judeţul Buzău care nu deţin cabinete cu medici de familie. Oricît de greu ar fi de crezut lipsa medicilor de familie la ţară este un fenomen îngrijorător cu atît mai mult cu cît ponderea cea mai mare a populaţiei este în mediul rural. Dezvăluirea aparţine chiar autorităţilor din domeniul sanitar care au mai adus la cunoştinţă faptul că încă există medici ieşiţi la pensie sau aproape de vîrsta pensionării care asigură consultaţie medicală în continuare astfel încît comunitatea să nu ducă lipsă de specialist.
Practic, fără un medic de familie, locuitorii din mediul rural nu pot beneficia de reţete medicale. Pentru a asigura un minim de asistenţă există cadre medicale care merg o dată pe săptămînă în comunele cu deficit pentru a consulta pacienţii. Spre exemplu în comuna Valea Salciei nu există medic de familie…de la revoluţie.
Nici măcar o farmacie cu program normal cu există.
Situaţia a intrat şi în vizorul Prefecturii.
Problema pare a fi una fără rezolvare avînd în vedere că medicii abia sunt convinşi să lucreze în spitalele de stat unde condiţiile în ultimii ani s-au mai îmbunătăţit. Infrastructura rutieră şi salarizarea pare să îi ţină pe medicii de familie departe de peisajul de la ţară.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ