Despre conceptul de economie circulară
Membrii Comisiei economice, industrii și servicii din Senatul României s-au aflat într-o vizită de lucru la Green Group Buzău, cea mai mare societate de reciclare din sud-estul Europei. Tema întâlnirii dintre reprezentanții mediului de afaceri și cei ai comisiei a fost cea referitoare la implementarea conceptului de economie circulară la nivelul întregii țări. Președintele societății a dezvăluit că sistemul are multiple beneficii, de la cel cunoscut care se referă la reciclarea unor materiale și reintroducerea în circuitul economic până la economisirea unor resurse cum ar fi gazele naturale sau curentul electric, factori deosebit de importanți în contextul crizei energetice.
Reprezentanții Comisiei economice din Senat au vizitat întraga fabrică și au luat contact cu procesele tehnologice prin intermediul cărora deșeurile pot fi reciclate în procent până la sută la sută.
La finalul vizitei, reprezentanții Comisiei economice, industrii și servicii din Senatul României au declarat că România nu colectează la nivelul așteptărilor. Pe de altă a fost conturată și o inițiativă legislativă. Aparatura electronică sau electrocasnică reciclată cu un grad minim de uzură ar putea face obiectul unor programe sociale.
Sistemul economiei circulare nu se oprește doar la reciclarea unor materiale. Spre exemplu refolosirea apei de ploaie sau cea uzate reprezintă o altă cale prin intermediul căreia se pot face economii masive la energie.Școala nr.11 din municipiul Buzău este prima unitate de învățământ care a împlementat sistemul, un pionier care deja a început să inspire și alte școli. Aici energia necesară desfășurării activităților educative este obținută ecologic iar apa de ploaie este reutilizată, a explicat primarul municipiului Buzău.
Totodată, utilizarea apelor uzate in scopul irigarii terenurilor agricole reprezintă o altă verigă a conceptului de economie circulară.
Florin Zafiu