“Meseria brățară de aur” revine

0
10

Muncitori plătiți cu salarii de IT-iști și absolvenți de facultăți angajați în restaurante
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău trage un semnal de alarmă. Absolvenții de studii superioare îngroașă rândurile șomerilor în timp ce meseriașii sunt plătiți cu salarii de mii de euro. Există o problemă în ceea ce privește formarea elevilor încă de pe băncile școlilor, atrag atenția specialiștii în resurse umane.
Școlile de arte și meserii scot pe bandă rulantă absolvenți care nu au noțiunea șomajului. Este concluzia trasă de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă după câțiva ani de monitorizare a ratei șomajului în rândul tinerilor. Spre exemplu un meseriaș poate câștiga mai mulți bani decât un tânăr care activează în domeniul IT.
Pe de altă parte un fenomen îngrijorător îi vizează pe absolvenții de studii superioare. O bună parte dintre ei nu reușesc să se angajeze după finalizarea facultăților și ajung fie să îngroașe rândurile șomerilor fie să ocupe posturi care nu au nicio legătură cu pregătirea lor.
La acest moment în județul Buzău, potrivit datelor AJOFM sunt disponibile în jur de 250 de locuri de muncă vacante. Sunt căutați mecanici, zidari, sudori, electricieni dar și ingineri sau directori tehnici.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ