MESERIAȘII, TOT MAI GREU DE GĂSIT

0
103

Șomeri avem cu duiumul, dar meseriași mai deloc. Este situația reală cu care se confruntă mai multe județe din țară și pe care o recunoaște și conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Buzău. Mulţi dintre angajatori se plâng că nu găsesc forţă de muncă pentru unele meserii precum sudori şi lăcătuşi. La nivelul județului nostru, astfel de meseriași sunt de negăsit.

Meseria nu mai este brăţară de aur în vremurile noastre. Şcolile profesionale aproape lipsesc, tinerii nu vor să mai înveţe meserii, iar plata este cu mult sub cea de peste granite. Așa se face că pentru multe job-uri nu se mai găsesc specialisti. În plus, mii de meseriaşi au plecat în străinătate pentru un trai mai bun. Același lucru se întâmplă și la nivelul județului Buzău unde, deși are şomeri cu miile, mulţi angajatori nu găsesc forţă de muncă pentru unele meserii. Vorbim despre sudori şi lăcătuşi care, cel puțin la nivelul județului nostru, lipsesc cu desăvârșire. Conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Buzău confirmă lipsa forţei de muncă perfecţionată pe astfel de meserii.

În vara acestui an, un raport al Institutului National de Statistica arăta că în luna martie 2017, Buzăul se afla printre primele 4 județe cu cea mai mare rată a șomajului, înregistrând un procent de 9,38%. Recent, însă reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Fortei de Muncă anunță că numărul de șomeri s-a mai redus. Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică – Buzău, rata șomajului la acest moment, este aproape aceeași cu cea înregistrată în 2006.

Reprezentanții Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Buzău spun că cele mai multe locuri de muncă ce se ocupă foarte repede sunt cele din domeniile prestări servicii și comerț. (Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ