METALUL, LA UN PAS SĂ ÎNGENUNCHEZE STEAUA

0
32

Cine ar fi declarat, în urmă cu o săptămână, că Metalul, echipa încolțită de pandemie și de accidentări, va învinge Progresul și că aproape va îngenunchea Steaua la 4 zile distanță, ar fi fost catalogat într-un mare fel.
La finalul unui meci pe care elevii săi l-au avut în mână, Vali Stan ducea cu el povara amărăciunii că n-a răpus echipa celui mai galonat club românesc întâlnit într-o competiție oficială.
Cu echipa secundă a lui Gigi Becali pe urme, la doar 1 punct și un gol distanță în clasament, lidera a venit la Buzău cu tot ce-avea mai bun în lot, semn că s-a temut de confruntarea de pe sintetic. În formula de start, Oprița i-a înghesuit pe Călințaru, Mihăescu și brazilianul Wallace, foștii elevi de la Juventus București dar și pe Elek, Rareș Enceanu, Băjenaru și Chipirliu, toți foști jucători de Liga 1 plus Beța, ex- fundașul Petrolului.
Încă din primele minute, vedetele echipate în roșu au pus presiune pe adversar dar și mai multă pe arbitrul din Chitila care n-a condus rău partida dar i-a lipsit curajul în momentele cheie.
La faza premergătoare loviturii de la 11 metri acordate în favoarea bucureștenilor, a inventat pur și simplu un corner din care a ieșit faultul din careu comis de Marian Manea. Pe reluare, se observă că nimeni din apărare nu atinge mingea care se scurge nedeviată pe lângă stâlpul drept al porții buzoiene. La ultima secvență, Pacionel execută perfect și, la capătul unei reprize superbe ca angajament și spectacol fotbalistic, toate marile ocazii au rămas pe răbojul Metalului iar golul a intrat în contul echipei de la Ministerul Apărării.
Gazdele au avut o perioadă de grație între minutele 26 și 33 când, la capătul celei mai frumoase acțiuni colective din meci, Pavel se precipită, și, singur-singurel, din 6 metri, reia cu capul pe lângă poarta celor de la Steaua, refuzând assistul lui Zamfirescu. Același atacant îl pune la grea încercare pe tânărul Bălbărău care scoate din vinclu un șut expediat din lovitură liberă directă din colțul careului. Două acțiuni consecutive ale localnicilor îl aduc în centrul atenției și pe Zamfirescu, cel care a jucat cu multă ambiție împotriva fostei sale formații. Mai întâi, portarul „militarilor” nu se complică și boxează mingea trimisă surprinzător de la distanță. Apoi, aripa dreaptă ia o acțiune pe cont propriu, trece prin toată apărarea celor din Ghencea și doar intervenția goalkeaper-ului advers împiedică deschiderea scorului.
Când toată asistența se aștepta ca oaspeții să revină de la cabine cu motoarele turate, pe teren s-a întors o echipă care a jucat la mica ciupeală, în așteptarea unor greșeli adverse pe care să le exploateze pe contraatac.
N-au fost de acord echipierii Metalului, tot mai pragmatici și mai eficienți în prima jumătate a sezonului și, cu 2 faze bine gândite aveau să răstoarne scorul pe fondul unei autosuficiențe afișată de jucătorii Stelei.
În min 63, de la centrul terenului, Manea repune rapid un balon suspectat că s-ar mișcat imperceptibil, cu destinația Iacob, cel care e busculat în drumul solitar către poartă. Asaltat de protestele oaspeților conduse de ex-gloriosul Chipirliu, centralul Ovidiu Robu îi împacă pe toți: nu întoarce faza și îl iartă de eliminare pe Beța, faultatul de dinaintea pauzei. Golgheterul buzoian intuiește că zidul viu din față va sări, adună tot năduful de la ratarea copilărească de la cealaltă poartă și nu-l mai iartă pe Bălbărău. Lovitura de grație a gazdelor survine în ultimul sfert de oră, cu tot cu prelungiri. Cu doar 30% din potențialul vlăguit de autoizolarea impusă, Bardaș scoate și el un penalty după o talpă recepționată pe gambă în careu. Specialistul Pavel își asumă răspunderea și-l prinde cu temele nefăcute pe apărătorul buturilor din Capitală, la capitolul executanți. Îl trimite pe bucureștean în stânga iar el înscrie în dreapta, conform obiceiului personal, spre bucuria coechipierilor.
Gândul unei mari victorii îi mobilizează exemplar pe jucătorii buzoienii dar oboseala acumulată în 2 meciuri epuizante, la distanță de patru zile avea să-i trădeze pe final. În urma unui corner, la o fază extrem de confuză, o minge care se lovește de Mihăeș, trece dincolo de linia porții iar Steaua obține o egalare penibilă, conformă cu exprimarea unei formații care sâmbătă la Buzău a mimat fotbalul.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ