MINISTERUL AGRICULTURII, INTERESAT DE CÂRNAȚII DE PLEȘCOI! Întâlnire de lucru pentru promovarea produselor tradiționale din Buzău

0
62

Trei reprezentanți ai Ministerului Agriculturii s-au aflat astăzi la Buzău pentru a lua parte la o întâlnire având ca temă produsele tradiționale , promovarea și protejarea lor din punct de vedere al denumirii și indicației geografice. Evenimentul a fost organizat de către Direcția Agricolă Buzău și este primul de o asemenea amploare în județul nostru. La nivel local, există mai multe mărci de produse tradiționale înregistrate, iar ședința de lucru organizată astăzi a avut scopul de a identifica și alte mărci care pot fi atestate național și intenațional.
Autoritățile locale au promis producătorilor tradiționali că vor ajuta la promovarea alimentelor prin organizarea unor târguri de profil. De eemplu, Primăria Municipiului Buzău a anunțat că, în acest an, târgul de toamnă se va întinde pe durata unei săptămâni. La proiect a achiesat și Consiliul Județean Buzău. Ambianță Constantin Toma, primarul municipiului Buzău 14.06 – 14.26 //
La întâlnire au luat parte producători locali de produse tradiționale, dulcețuri, produse lactate, produse din carne, covrigi și băuturi alcoolice sau non-alcoolice. Ionuț Diaconeasa, consilierul ministrului Agriculturii Petre Daea, a declarant, la finalul întâlnirii, că autoritățile centrale vor ajuta producătorii locali să își promoveze și să-și înregistreze produsele. Pe lista celor care se află în curs de atestare din punct de vedere al denumirii și indicației geografice la nivel european sunt cârnații de Pleșcoi, dar și un alt produs deosebit de consumat și apreciat la nivel național.
Producătorii tradiționali sunt interesați de atestarea produselor, dar sunt de părere că documentația este stufoasă, costisitoare, iar timpul alocat unui asemenea demers este foarte lung.
România are în prezent trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni, Telemeaua de Ibăneşti, Salamul de Sibiu și urmează, în scurt timp, novacul afumat din Țara Bârsei. Reprezentanții Ministerului Agriculturii fac precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ