MUCENICI MUNTENEȘTI, CA LA MAMA ACASĂ

0
20

Gospodinele de la ţară respectă cu sfinţenie tradiţia

Ziua de 9 martie înseamnă pentru gospodine pregătirea mucenicilor. Dis-de- dimineață se trezesc și pregătesc din aluat binecuvântat forme ale infinitului după o reteță moștenită din strămoși. Tot azi potrivit tradiţiei populare, un alt obicei este acela de a consuma 44 de pahare de vin. Dorina Stanciu, din satul Mierea, este una din gospodinele care duce tradiția mai departe . Ea ne arată cum se fac cei mai gustoși mucenici, făcuți … cu suflet.
Tanti Dorina, mama de doi băieți și bunica a trei nepoți, este una dintre femeile simple de la țară care s-a trezit cu noaptea în cap pentru a face mucenici. Faină, zahăr, sare , apă caldă, nuci și …iată mucenicii sunt gata. Dar nu e chiar așa! Ingredientele se pun într-o anumită ordine care trebuie respectată cu sfințenie, ne explică gospodina.
După ce a amestecat bine compoziția, Tanti Dorina a închinat coca și a lăsat-o zece minute …să se odihnească. Apoi a început să facă cei 99 de mucenici.
În timp ce face mucenicii, femeia ne povestește cum se făcea tradiţionalul desert, în vreme copilăriei ei, petrecută undeva în zona de munte a județului , când împreună cu celelalte două surori își ajuta mama la treabă.
Apa în care se fierb mucenicii trebui pregătită într-un anumit mod. Care este secretul ca să nu se lipească ni-l spune Tanti Dorina. Timp de o jumătate de oră trebuie să fiarbă, la foc mic.
După ce au fiert mucenicii se pun pentru prima dată în vase noi, cumpărate pentru a fi împărțite celor trecuți în veșnicie, dar nu înainte de a le tămâia.
La țară tradiția împărțirii mucenicilor se păstrează cu sfințenie.
În ziua de 9 martie, creștinii îi prăznuiesc pe cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, uciși pentru credința lor, după ce au refuzat să se închine zeilor. De aceea, ei au fost duşi legaţi la un lac, în vreme de iarnă şi au fost lăsaţi să îngheţe în mijlocul apei. Tot în această zi, sunt aprinse focurile de Măcinici în curţi şi grădini, în faţa caselor şi pe câmp, sunt purificaţi oamenii şi animalele prin stropirea cu apă sfinţită, se fac observaţii şi previziuni meteorologice, este scoasă mierea de albine din stupi sau sunt tăiate primele corzi de viţă-de-vie.

Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ