MUTILAT DE INDOLENȚA AUTORITĂȚILOR

0
124

Pericolul căderilor de pietre din zona Barajului Siriu este o poveste știută de autorități de ani de zile. În perioadele ploioase, șoferii care circulă pe Drumul Naţional 10, în dreptul barajului de la Siriu se pot trezi, în orice moment, cu un bolovan în fața mașinii . Mai grav, turiștii care poposesc pentru a admira spectacolul oferit de lacul de acumulare al barajului de la Siriu, își riscă viața. Un astfel de episod a avut loc în urmă cu o jumătate de an. Un copil de cinci ani, aflat cu părinţii în zonă, a fost aproape să fie strivit de o bucată de rocă desprinsă din versant. De atunci, nimeni nu a luat vreo măsură.
Acestea sunt fotografiile realizate cu câteva secunde înainte ca viaţa lui David să se schimbe.Era o zi frumoasă zi de vară, în care famila din Râmnicu Sărat, a plecat la plimbare pentru a admira peisajul din zona Barajului Siriu. Dintr-odată s-au trezit bombardați cu bolovani de dimensiunea unei mingi de fotbal.
O fracțiune de secundă, a lipsit ca David să își piardă viața. După cum spune Florina, mama băiatului, copilul s-a întors cu fața către munte, iar bolovanul l-a izbit drept, în față. Au urmat clipe dramatice! În urma avalanșei ce a urmat, mama lui David era căzută la pământ, iar copilul lângă ea… inconştient.
Drumul până la cea mai apropiată unitate spitalicească a fost greu pentru tatăl copilului, cu soția pe bancheta din spate și David pe scaunul din față.
De aici a început lupta contra cronometru. După ce au ajuns la spitalul din Nehoiu, copilul a fost transferat, de urgenţă, la Brașov. Salvarea a venit de la medicii din Târgu Mureş, care l-au şi operat. Au urmat intervenţii chirurgicale şi multe internări, însă David a dat dovadă că este “eroul” familie. Băiatul a supravieţuit ca prin minune, dar a rămas cu sechele pentru toată viața. Dinții din față nu mai cresc, iar părinții depun eforturi uriașe pentru a-i oferi copilului o viață normal.
Revoltător este faptul că familia nu a fost contactată de nici o autoritate. Părinții vor ca cei vinovaţi să plătească pentru suferinţa băiatului. Administratorul drumului pe care s-a produs incidentul este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. În acest caz, a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, însă nimeni nu a fost găsit vinovat după mai bine de şase luni. Asemenea scenarii se pot repeta zilnic dacă instituțiile abilitate nu iau măsuri. Adina Moiseanu, prefectul interimat al judeţului Buzău susține că se fac demersuri pentru a evita alte tragedii. Azi , David este la grădiniță. Încă poartă cicatricile incompetenţei autorităţilor responsabile. Încă îl dor întrebările colegilor de clasă cu privire la aspectul lui. Familia nu va uita, la fel ca şefii de la drumuri.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ