Natura ne-a aruncat gunoiul înapoi! Viitura de la Lopătari, aproape de un nou episod Cuculeasa

0
164

Viitura de pe Valea Slănicului, care a măturat în urmă cu două zile tot ce i-a stat în cale, a scos în evidentă actiunile omului asupra mediului înconjurător. Tone de busteni si gunoaie au fost luate de ape de pe marginea albiilor. Defrisările necontrolate si depozitarea materialului lemnos în locuri improprii cresc riscul unor inundatii cu efecte nedorite. În următoarea perioadă autoritătile promit controale în zona de munte pentru a constata dacă Primăriile au efectuat salubrizarea cursurilor de apă si daca agentii economici respectă legile în vigoare.
Zilele trecute, viitura puternică de pe râul Slănic a înghițit tot ce i-a stat în cale. Mai multe drumuri din comunele Lopătari, Mânzălești și Vintilă Vodă au fost rupte de șuvoaiele de apă. Imaginile surprinse de localnici în punctul culminant al viiturilor au făcut înconjurul retelelor de socializare. Cel mai impresionant filmulet este cel în care apa râului Slănic abia dacă se vede din cauza buștenilor măturați de pe marginea albiilor. La un moment dat unul dintre martorii dezastrului le spune celorlalți prezenți să plece ca nu cumva, sub presiunea volumului mare de apă și a tonelor de lemne, picioarele podului pe care se aflau să cedeze.
Tăierile necontrolate, depozitarea gunoaielor și a materialelor lemnoase în apropierea râului au mărit volumul cursului de apă iar în anumite locuri podurile chiar s-au rupt.
Ambianţă 00.08 – 00.15 din pod luat de ape de ieri
Natura ne-a returnat deșeurile și materialele lemnoase aruncate sau depozitate la întîmplare. Autoritățile recunosc că efectele viiturilor din nordul județului pot fi puse și pe seama activităților nocive asupra mediului înconjurător.
Reprezentanții Prefecturii spun că în perioada următoare va efectua controale și vor fi aplicate amenzi celor care nu s-au preocupat de curățenie sau au depozitat în mod ilegal materiale în preajma cursurilor de apă.
Reprezentanții Prefecturii au promis că vor solicita Guvernului alocarea unor sume de bani pe care autoritățile locale să le folosească pentru refacerea drumurilor, a podețelor distruse și pentru refacerea albiilor.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ