NOI FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

0
51

Trei noi focare de pestă porcină africană au fost declarate ale judeţului. Apariţia noilor cazuri este pusă de autorităţile sanitar-veterinare pe seama nerespectării măsurilor de prevenire a răspândidii bolii.
În ultimele 10 zile calendaristice au fost înregistrate 3 focare noi de pestă porcină africană în localități din comunele Smeeni, Siriu şi Amaru. De la debutul bolii în județul Buzău, în data de 1 septembrie 2018, au fost confirmate 116 focare de boală la porcii domestici și 64 cazuri la mistreți, iar numărul de animale domestice afectate de boală a trecut de 16.000 de capete.
Anchetele epidemiologice efectuate în fiecare focar și analiza efectuată la nivelul Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău demonstrează că, în majoritatea cazurilor, măsurile dispuse în zonele de protecție și supraveghere din jurul focarelor existente nu au fost respectate.
Principalele cauze ale răspândirii bolii, identificate de inspectorii sanitar-veterinari au fost:
“Intrarea/ieșirea porcilor din zonele aflate sub restricție de circulație (10 km în jurul focarului) prin operațiuni de comerț ilegal.
Anunțarea cu întârziere a medicului veterinar în cazul apariție bolii (abia după moartea sau sacrificarea de necesitate a animalelor).
Neutilizarea echipamentelor de protecție cu destinație specială (haine și încălțăminte destinate special activităților de îngrijire a porcilor).
Nerespectarea normele minime de biosecuritate (porci neîngrădiți, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreți, contactul cu oameni și materiale contaminate provenite din exploatații/zone contaminate)”, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Sanitar-Veterinare.
În acest context, toți crescătorii de porci sunt rugaţi să anunțe medicul veterinar imediat ce constată probleme de sănătatea la animale și să solicite consilierea din partea acestuia în ceea ce privește măsurile de prevenție și combatere a PPA.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ