NOUTATE ÎN SISTEMUL MEDICAL BUZOIAN

0
417

Buzoienii diagnosticaţi cu cancer pot beneficia gratuit, de sistemul port, adică de o cameră implantabilă în organism, care le uşurează tratamentul celor aflaţi într-un program de chimioterapie şi le oferă o îmbunătăţire a calităţii vieţii. La nivelul judetului nostru, acest lucru poate fi făcut printr-o simplă incizie, sub anestezie locală, la Spitalul CFR din Buzău. Anul trecut, 6 persoane au beneficiat de acest dispozitiv medical special.

Tratamentul cancerului presupune uneori administrarea unor medicamente foarte puternice. Chimioterapia are o serie de efecte secundare nefavorabile, unul dintre ele fiind ,,arderea” venelor pe care se administrează tratamentul. Pentru a evita apariția acestui fenomen sau pentru a putea continua tratamentul oncologic la pacienții la care sistemul venos periferic nu mai permite montarea unei perfuzii, se folosește un dispozitiv medical special, numit camera implantabilă pentru acces venos prelungit. Acest lucru poate fi făcut acum și la Buzău, la spitalul CFR, unica unitate din județ care deține un aparat prin care se poate realiza o astfel de operațiune.

Prin introducerea unui astfel de sistem se asigură un acces venos sigur şi facil, ce uşurează tratamentul pacienţilor oncologici aflaţi într-un program de chimioterapie şi le oferă o îmbunătăţire a calităţii vieţii. Buzoienii trebuie să știe că nu trebuie să scoată niciun leu, pentru a beneficia de acest dispozitiv.

Aparatul care face această operațiune  a fost achiziționat de Spitalul CFR, valoarea acestuia ridicându-se la 40.000 de euro. Camera implantabilă nu afectează organismul, fiind perfect tolerată, chiar și de către pacienții cu alergii cunoscute.

De acest dispozitiv pot beneficia și persoane venite si din alte județe învecinate Buzăului. Sistemul port-a-cath este folosit, la acest moment, doar în unele dintre marile spitale din țară. La nivelul județului Buzău, datele privind numărul de persoane diagnosticate cu cancer sunt îngrijorătoare. Mai exact, la finalul anului 2016 erau înregistrate aproximativ 10.000 de cazuri, într-un județ cu peste 430.000 de locuitori.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ