Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat recent, proiectul contractului-cadru pe anul 2018, care aduce unele noutăți importante, dar care, pe de altă parte, nu are incluse și unele doleanțe ale medicilor de familie.
Astfel, faţă de cel de pe anul 2017, a cărui aplicabilitate a fost prelungită şi pentru trimestrul I al anului 2018, proiectul menţionat cuprinde o serie de noutăţi care vizează creşterea accesului persoanelor asigurate la medicamente şi servicii medicale, debirocratizarea şi transparentizarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, dar şi disciplina contractuală a acestora.
Varianta actualizată a proiectului Contractului-cadru ce va reglementa condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2018, ca urmare a negocierilor şi consultărilor cu organismele profesionale şi reprezentanţii furnizorilor de servicii medicale, a fost postată pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
O noutate este legată de biletul trimitere. Mai exact, pacientul se poate prezenta cu acesta, oriunde și la orice altă Casă de Asigurări de Sănătate din țară. De asemenea, pacienții cu diagnostic oncologic confirmat, aflați în Programul național de oncologie, se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă.
Noutăți sunt și pentru medicii de familie, în sensul că, pentru cei nou-veniţi într-o localitate, va fi dublată perioada de susţinere din partea casei de asigurări de sănătate, până la constituirea listei minime de pacienţi, respectiv de la 6 la 12 luni. Totodată, în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, medicii care au obținut competență sau atestat de studii complementare pentru îngrijiri paliative, certificați de Ministerul Sănătății, vor putea acorda până la patru consultaţii pe trimestru de asigurat pentru acest tip de îngrijiri.
În mare, noutățile apărute în proiectul contractului-cadru pe 2018 sunt văzute cu ochi buni de către medicii de familie. Potrivit acestora, mai există însă și unele lacune. Mai exact, nu există în acest proiect, o menționare clară legată de problema categoriei sau calității de asigurat.
În același timp, ei spun că finanțarea medicinii primare nu este specificată în proiectul contractului-cadru pe 2018 menționat în comunicatul emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Proiectul contractului-cadru pe 2018 mai prevede, printre altele, și unele sancțiuni. Astfel, spitalul care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului va fi sancţionat cu reţinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligației. O sancţiune similară se aplică şi în cazul furnizorilor din asistența medicală ambulatorie pentru specialități clinice, inclusiv celor de medicină fizică și de reabilitare.(Dana Sin)