OMAGIU PENTRU DUMITRU DAN

0
88

Dumitru Dan s-a născut la Buhuşi, în judeţul Bacău, în 1890, şi a murit la Buzău, în decembrie 1978. A activat timp de 30 de ani ca profesor de geografie la Brăila şi la Buzău. Acesta este îngropat în Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău, însă locul în care își duce odihna veșnică a fost lăsat în paragină ani de zile. De curând, strănepotul globetrotterului a făcut o vizită la Buzău și a decis să îl pună la loc de cinste pe cel care a dus numele țării noastre în întreaga lume. Astfel în Cimitirul Eroilor, la căpătâiul lui Dumitru Dan a fost amenajat un bust, care a fost astăzi dezvelit.

Evenimentul de astăzi vine în completarea proiectului derulat de către Muzeul Judeţean Buzău în perioada 2015-2016, „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci“, în urma căruia buzoienii se pot bucura de o expoziție permanentă în cadrul instituției. La evenimentul de astăzi, a fost prezent și președintele Consiliului Județean, care a înmânat o diplomă de recunoștință strănepotului lui Dumitru Dan.

La începutul secolului trecut, Dumitru Dan, globe-trotter şi explorator, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând, în şase ani, 100.000 de kilometri în opinci şi în costum tradiţional. Dan a fost singurul supravieţuitor din echipa celor patru studenţi români care au pornit în expediţia cu o miză de 100.000 de franci.(DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ