OMAGIU VETERANILOR DE RĂZBOI

0
50

62 de supravieţuitori ai războiului au fost sărbătoriţi
Veteranii de război din Buzău au primit joi dimineaţă, omagii pentru sacrificiul pe care l-au făcut pentru ţară, pe câmpul de luptă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Venerabilii ostaşi au fost sărbătoriţi cu ocazia “Zilei Veteranilor de Război” în cadrul unei ceremonii ce s-a desfăşurat în Cimititrul Eroilor.
62 de veterani de război mai trăiesc astăzi în judeţul Buzău. Aceştia au fost sărbătoriţi în cadrul unui ceremonial militar şi religios ce s-a desfăşurat în format restrâns la Cimitrirul Eroilor. Un moment emoţionant a fost cel în care în prezenţa a patru dintre supravieţuitorii celui de-Al Doilea Război Mondial, participanţi la eveniment, a fost citită o scrisoare a veteranilor către tânăra generaţie.
Militari de carieră, ori tineri luaţi direct din băncile şcolilor, veteranii de azi, nu au uitat momentele cumplite ale războiului şi nici pe camarazii căzuţi în luptă. La 97 de ani, colonelul în retragere Constantin Anghel, este, acum, singurul supravieţuitor al plutonului cu care a luptat pe front.
Odată cu depunerea de coroane la Domul Central din Cimitirul Eroilor, veteranii de război au primit onorul din partea comandanților din Garnizoana Buzău şi ai reprezentanţilor autorităţilor locale, prezenţi la eveniment.
România sărbătorește, pe 29 Aprilie, Ziua Veteranilor de Război. La această dată, în anul 1902, Regele Carol I a instituit prin Înalt Decret titlul de veteran de război pentru foştii luptători din Războiul de Independenţă. România numără, în prezent 2.610 supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial, din care 62 în județul Buzău.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ