OPERAȚIE ÎN PREMIERĂ, LA SPITALUL JUDEȚEAN

0
438

Trei medici buzoieni au reuşit să schimbe complet viaţa unei adolescente. Este vorba despre medicul chirurg ORL Cosmin Ursăchescu, chirurgul plastician Alexandru Varga şi medicul ATI Florin Năstase de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, care au realizat, în echipă, cu succes, o intervenţie chirurgicală extrem de dificilă, care este o premieră pentru Buzău. Ei au corectat o malformaţie congenitală la nivelul feţei unei tinere de aproape 17 ani. Fata are de acum o nouă înfăţişare şi o nouă viaţă.
Cazul a ajuns în atenția medicilor de la Buzău după ce adolescenta, născută fără piramidă nazală, a mers la mai multe spitale din țară pentru a căuta o rezolvare pentru problema sa medicală. La una din clinicile din Capitală, medicul care a consultat-o i-a sugerat să ia legătura cu chirurgul plastician Alexandru Varga, de la Spitalul Județean Buzău. Pacienta a ajuns la spitalul buzoian, iar medicii de aici au constatat că prezenta o malformaţie congenitală a piramidei nazale, aspect de nas bifid cu piramida superioară aplatizată, continuată către vârful nasului cu o şa. Timp de trei săptămâni, cei trei medici au analizat cazul pe toate feţele.
Medicii au trecut la treabă abia după ce au studiat cu atenţie cazul şi când s-au simţit pregătiţi pentru a face faţă oricăror posibile aspecte care ar fi putut surveni în timpul operaţiei sau postoperator, astfel încât să poată fi prevenite complicaţiile ulterioare.
Pentru a corecta malformația, a fost necesar un implant de cartilaj, pe care doctorul Alexandru Varga l-a recoltat de la aceeaşi persoană şi l-a preparat astfel încât să poată fi folosit pentru înălţarea piramidei nazale, creându-se astfel panta normală a nasului şi simetrizarea narinelor.
Îndrăzneala medicilor de a-şi asuma riscurile, motivaţi de încrederea cu care pacienta li s-a adresat, a condus către rezultat pe măsura aşteptărilor. Unul dintre aspectele importante care au contribuit la reuşita intervenţiei a fost și implicarea medicului ATI.
De la momentul intervenției au trecut câteva luni, timp în care tânără din Ploiești s-a prezentat periodic la control. Recuperarea a decurs perfect astfel că viața pacientei s-a schimbat radical după intervenția chirugicală de la Buzău.
Medicii spun că este posibil ca la toamnă să fie necesare mici retuşuri astfel încât nasul tinerei să arate perfect.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ