ORA DE SPORT, CU MASCA PE FAȚĂ?

0
93

Elevii care s-au întors în bănci de o săptămână trebuie să poarte mască în permanență, inclusiv la orele de sport. Părinţii se întreabă însă, dacă este nevoie de mască la educaţia fizică? Măștile se umezesc, respirația este îngreunată, iar copiii au tendința de a duce mâna la gură ori nas pentru a o trage în jos. Mulți dascăli aleg să desfășoare exerciții care să nu îi pună în dificultate pe cei mici, sau nu fac deloc ora de sport.
Elevii s-au reîntors în bănci la începutul săptămânii trecute, dar deja apar primele probleme. Cum fac copii ora de sport cu masca la gură? Ministerul Sănătății, a decis că masca de protecție este obligatorie pentru întreg personalul unității de învățământ și va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor, atât în interior, cât și în exterior. Ion Dobre, liderul Sindicatului Preuniversitar Buzău susține că a primit de nenumărate ori reclamații e la părinți privind acestă situație.
Pe de altă parte medicii susțin că masca nu reprezintă un pericol pentru sănătatea copilului. Ora de sport este binevenită după ce mai bine de trei luni copii au stat mai mult în fața monitoarelor.
Ce prevede acum ordinul comun cu privire la orele de sport:
Se pot desfăşura doar jocurile sportive care permit distanţarea fizică, de preferat în aer liber, dacă condițiile meteorologice permit;
Orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile și a unei aerisiri permanente.
Pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate;
La începerea şi la finalul orelor de educaţie fizică, toţi elevii trebuie să respecte normele de igienă a mâinilor prin utilizarea unor dezinfectanti pe bază de alcool;
Între timp profesorii se vaccinează. Pe Cristian Mănăilă , profesor de sport, l-am găsit la Centrul de vaccinare de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. El îi îndeamnă pe toți colegii să se programeze pentru a primi dozele de vaccin.
În timp profesorii se plâng că nu pot face orele de educație fizică cu copiii în timp ce poartă mască, Ministerul Educaţiei a cerut o situație cu privire la practicile europene pentru a lua decizia corectă de modificare a ordinului comun.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ