Orele și zilele în care au loc accidentele de circulație

0
154

Atenție în concedii și la orele prânzului!
Poliția Română a dat publicității un raport detaliat privind evoluția accidentelor rutiere în anul 2021 când la nivel național s-au produs 4.915 accidente rutiere grave, cu decesul a 1.779 de persoane și rănirea gravă a altor 3790. În medie, în fiecare zi a anului 2021 s-au produs 13 accidente rutiere grave în care și-au pierdut viața 5 persoane şi au fost rănite grav 10 persoane. La nivelul județului Buzău, accidentele au fost în scădere.
Cele mai multe evenimente rutiere grave au avut loc în zilele de vineri și de duminică potrivit analizelor, atunci când de obicei șoferii pleacă din localități pentru a-și petrece weekendurile în diferite colțuri ale țării.
În plus, din datele strânse pe parcursul acestui an reiese că în 2021 accidentele grave de circulație urmăresc un tipar. Între orele 5-6 dimineața, numărul evenimentelor rutiere grave crește semnificativ, fiind înregistrată o valoare de 2 ori mai mare comparativ cu o oră în urmă iar între orele 11-12 se înregistrează o creștere de aproape 7 ori mai mare față de intervalul orar 4-5 dimineața.
Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum şi traversarea neregulamentară de către pietoni rămân și în anul 2021 cele mai frecvente cauze generatoare de accidente rutiere și în județul Buzău.
Dinamica lunară a evenimentelor de circulație evidențiază faptul că cele mai multe au loc în perioada concediilor, începând cu luna mai și până în luna august. O nouă lună presărată cu accidente este decembrie.
Comparativ cu anii precedenți, distribuţia accidentelor rutiere grave în funcție de categoria de drum pe care s-au produs manifestă o ușoară modificare în anul 2021. Astfel, drumurile naționale au reprezentat sectorul de drum pe care s-au produs cele mai multe evenimente grave.
Raportul Poliției Române mai scoate în evidență printre altele gradul de vechime al parcului de autoturisme din România care s-a accentuat de la un an la altul. La nivelul județului Buzău, vechimea medie a autoturismelor este de aproximativ 18 ani.
Potrivit datelor furnizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile în anul 2021, rata de motorizare în țara noastră era de 396 de autoturisme la mia de locuitori cu 352 de autovehicule la mia de locuitori în județul Buzău.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ