Pacienții cu diabet plimbați între medicii de familie și cabinete

0
82

Generaliștii reclamă un abuz. CJAS răspund prin lipsa de personal
Medicii de familie acuză anumiți diabetologii din județul Buzău că nu primesc pacienți decât în baza unor programări sau cu bani, în ciuda faptului că programul național prevede consultații gratuite, care nu necesită o planificare prealabilă. Este un abuz din partea unor cabinete de specialitate, sunt de părere medicii de familie.
Bolnavii de diabet sunt plimbați pe drumuri de către medicii diabetologi. În momentul în care ajung în fața cabinetelor, li se solicită programare de la medicul de familie sau bani. Prin urmare, bolnavii se deplasează către medicul de familie unde află de fapt că nu au nevoie de programare pentru consult și nici nu trebuie să scoată vreun ban din buzunar.
Medicii de familie sunt de părere că acei diabetologi care solicită bilete de trimitere sau bani fac un abuz.
La nivelul județului Buzău, transmite Casa Județeană de Asigurări de Sănătate sunt 7 medici cu specialitatea de diabet zaharat și încă unul de medicină internă delegat la Râmnicu Sărat. Necesarul de medici ar de 12, mai spun reprezentanții CJAS. Prin contract s-a stabilit că cei 8 medici lucrează cu o normă înteagă de 7 ore pe zi, maxim 35 de consultații pe zi, în perioada stării de alertă. La sfârșitul anului 2020 în evidențe erau înregistrați 17205 bolnavi de diabet în tratament dintre care 4700 dependenți de insulină. Pentru că CJAS decontează cabinetelor medicale doar cele 35 de concultații pe zi, iar numărul pacienților este mult prea mare, potrivit legii medicii pot acorda servicii medicale contra-cost cu acordul pacienților. În altă ordine idei CJAS nu poate impune medicilor mai multe consultații decât cele contractate. Totodată, dacă un pacient de diabet își dorește să se înscrie la un alt specialist sau să solicite o a doua părere, atunci va avea nevoie de un bilet de trimitere, a mai transmis CJAS Buzău.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ