PASAJUL DE LA GARĂ, DEPARTE DE INAUGURARE

0
108

Lucrările de reabilitare, bat pasul pe loc

Demersurile privind lucrările de reabilitare la pasajul de la Gara CFR bat pasul pe loc. Cu o lungime de 200 de metri , pasajul este traversat zilnic de locuitorii cartierelor Mihai Viteazu și Poștă, care doresc să ajungă în centrul municipiului, la serviciu, școală sau cumpărături. Obiectivul trebuia inaugurat anul trecut, odată cu locomotiva din rondul Gării, însă experţii tehnici din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, au descoperit probleme la structura de rezistență. Acest lucru a întârziat terminarea lucrărilor. Așa se fac că după aproape un an, buzoienii care travesrsează pasajul se supun unor riscuri, în orice moment. Probleme la acest pasaj sunt de mai bine de douăzeci de ani, timp în care nu s-a făcut nimic.
Drumul lung al reabilitării pasajului de la gară este presărat cu hotărâri, promisiuni și …sistări ale lucrărilor. Primarul municipiului Buzău promitea solemn că pasajul va fi terminat până la finele anului 2020. Alocarea sumelor necesare acestor lucrări urmau să fie supuse aprobării în Consiliul Local Municipal, din luna februarie 2020 , fiind iniţiat un proiect de hotărâre, în acest sens.
„Având în vedere stare avansată de degradare, starea precară de curăţenie şi condiţiile de infracţionalitate crescută a pasajului subteran pietonal din Staţia C.F Buzău şi pericolele la care sunt expuşi locuitării municipiului Buzău care folosesc acest traseu, cât şi călătorii aflaţi în tranzit. Primăria municipiului Buzău a iniţiat o serie de demersuri către proprietarul pasajului, respectiv C.N.”CFR” S.A. în vederea efectuării unor lucrări de reparaţii şi igienizare”, se arată în referatul proiectului de hotărâre CLM.
Pe data de 21 februarie 2020 pe site-ul primăriei, un anunţ informa buzoienii că lucrările la pasaj vor începe imediat și va fi reabilitat până în luna iunie.

Pasajul Subteran Pietonal al Gării Buzău va fi reabilitat în perioada 24.02.2020 – 01.06.2020, de către URBIS-SERV SRL Buzău, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trafic și de securitate. Pasajul deservește peroanele de călători ale stației CFR Buzău, totodată realizând o importantă legătură pietonală între Cartierele Poștă și Mihai Viteazu cu Centrul Municipiului Buzău.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat!
Primarul Municipiului Buzău-CONSTANTIN TOMA

Primul demers a fost efectuarea unei expertize de către specialişti din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, care au mers pe teren şi au analizat starea în care a ajuns pasajul. Concluzia a fost că pasajul subteran de la Gara Buzău trebuie introdus de urgență într-un program de reabilitare. Într-o postare pe Facebook, primarul Constantin Toma explica în luna iulie 2020 care era stadiul stadiul lucrărillor.

Însă, lucrările de reabilitare și modernizare a pasajului pietonal subteran de la Gară au fost înghețate încă din vara anului 2020, întrucât este proprietatea Regionalei CFR. O veste bună venea în decembrie 2020 când reprezentanții Ministerului Transporturilor au transmis Primăriei Buzău că pasajul de la Gara CFR va intra într-un proiect de modernizare cu bani europeni. O soluție a autorităților este trecerea pasajului din proprietatea CFR în ce a primăriei, astfel lucrările ar putea fi continuate.
Până pe 4 mai 2021, CFR proprietarul pasajului va trebui trebuie să ia măsurile necesare pentru introducerea acestuia, în regim de urgenţă, într-un program de reabilitare structurală şi funcţională. La acest moment, ploile au făcut ca infiltrațiile apei în tavanul și în pereții pasajului să fie vizibile cu ochiul liber. Lucrările executate până acum la pasaj au fost realizate din fondurile Primăriei, care este dispusă să suporte și costurile lucrărilor de finisare.
Buzoienii care traversează pasajul știu că se supun unui pericol zilnic, dar nu au altă opțiune.
Pasajul subteran pietonal din Gara Buzău este proprietatea CFR SA și face parte dintr-un proiect mai amplu, cu fonduri europene. Este și motivul pentru care proprietarul lui nu poate interveni decât din momentul în care respectivul proiect va fi demarat. Până atunci, dacă pasajul nu poate fi închis de autoritățile locale, au fost puse indicatoare de atenționare.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ