Patromonoiul genetic al României, aproape de extincție

0
6

Mii de soiuri de plante și legume au dispărut în ultimii ani
Patrimoniul genetic vegetal al României este aproape de dispariție, o spune părintele Băncii de Resurse Genetice Buzău, Costel Vânătoru. Mii de soiuri de plante și legume, adevărate piatre de temelie pentru agricultura românească, au fost înlocuite, uitate chiar falsificate, rezultatuil fiind unul dezastruos. Peste 2000 de soiuri cuprinse anterior în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură, nu mai există.
Slaba finanțare a cercetării, dezinteresul față de patrimoniul genetic și lipsa de viziune a condus iată la dispariția unor soiuri de plante și legume deosebit de importante. Alte state însă au văzut în conservarea soiurilor de plante, o ieșire dintr-o eventuală criză economică și alimentară.
Această politică dezinteresată a condus la reducerea drastică a soiurilor vechi românești iar viitorul nu este deloc luminos în situația în care resursele naționale nu vor fi puse la adăpost.
Mii de soiuri de legume care altădată erau comercializate pe piețele interne și internaționale, baze ale agriculturii românești, nu mai se regăsesc în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură.
Iar dintre cele 20 de soiuri vechi românești, unele dintre ele cu o valoare extraordinară, o bună parte dintre ele pot dispărea în orice moment.
Iar soiurile care încă s-au păstrat și au făcut carieră sunt falsificate astfel încât să aibă aceeași soartă, respectiv de a dispărea din patrimonioul românesc.
Și nu doar soiurile de legume românești au fost îngropate definitiv ca urmare a faptului că nu au mai fost conservate și promovate. Au dispărut aproape complet categorii de flori autohtone, printre ele gladiola sau trandafirul românesc.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ