PENSII MAI MARI PENTRU ANUMITE CATEGORII

0
310

Puțin peste 700 de pensionari din județul Buzău, care au lucrat în grupele I şi II de muncă, şi care au ieşit la pensie în perioada 1990 – 1 ianuarie 2011, vor beneficia de recalcularea din oficiu a pensiilor şi de o majorare a veniturilor în urma acestui proces. Recalcularea pensiilor pentru aceşti beneficiari va începe la 1 octombrie 2018, însă deocamdată nu este funcțională aplicația informatică ce permite efectuarea calculului. Însă pensionarii nu trebuie să-și facă griji fiindcă vor primi ți sumele restante.
Procesul de recalculare a pensiilor pentru pensionarii care au lucrat în grupele I şi II de muncă, şi care au ieşit la pensie în perioada 1990 – 1 ianuarie 2011, a început la 1 octombrie 2018. Principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.
Legea prevede că persoanele care au lucrat un anumit număr de ani în condiţiile fostei grupe I de muncă, anterior datei de 1 aprilie 2001, sau în condiţii speciale beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. În funcţie de numărul de ani lucraţi în condiţiile respective, se stabileşte reducerea vârstei.
Nu beneficiază de această recalculare a pensiilor persoanele care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011, dar au beneficiat deja de majorarea punctajului mediu anual, în conformitate cu alte legi.
Există şi unele categorii pentru care vârsta standard de pensionare se micşorează cu 15 ani, pentru un stagiu complet de cotizare de 20 de ani. Este vorba de angajaţii în domeniul artistic, care însă nu au voie să se pensioneze mai devreme de 50 de ani, cu excepţia balerinilor şi acrobaţilor, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi sub 45 de ani la bărbaţi şi 40 de ani la femei.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ