Personalul nedidactic, trimis la cursuri de calificare

0
121

Plata navetei ar putea fi reglementată printr-o inițiativă legislativă
Proaspăt instalată în funcția de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Buzău, Daniela Palcău a declarat că va încerca să rezolve cât se poate de repede problemele cu care se confruntă personalul nedidactic. Pentru că au o calificare, angajații care nu fac parte din rândul profesorilor sunt plătiți cu salariul minim garantat și nici nu beneficiază de alte drepturi.
Personalul nedidactic din învățământ este o categorie de angajați din sistemul de Educație care beneficiază de cele mai mici salarii în condițiile în care munca pe care o prestează este deosebit de importantă pentru desfășurarea activităților din unitățile de învățământ. Facturile au crescut substanțial, inflația a redus puterea de cumpărare iar salariile pe care le câștigă nu le permit să își mai susțină familiile. Și toate aceste lucruri se întâmplă din pricina faptului că nu au o calificare. Daniela Palcău, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Buzău a declarat că situația ar putea fi rezolvată prin trimiterea la cursuri a tuturor angajaților din categoria personalului nedidactic.
Cu toate că o bună parte din personalul nedidactic este plătit cu salariul minim garantat, trebuie să își achite din suma lunară castigată și naveta. O reglementare legislativă ar putea conduce la rezolvarea problemei.
Diferențierea între personalul didactic și nedidactic este considerată de către sindicate o greșeală făcută de ministerul Educației. Sindicatul Învățământului Preuniversitar a organizat o întâlnire cu o parte dintre parlamentarii buzoieni în vederea susținerii unei inițiative legislative privind acordarea pentru personalul nedidactic din învățământ a sporului privind condițiile de muncă, prevăzut de Legea nr. 153/2017 ce ar contribui la mărirea salariului.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ