PESTA PORCINĂ SE EXTINDE ÎN JUDEȚ

0
36

Peste porcină africană se extinde în județ după ce analizele efectuate la București au confirmat prezența virusului la un porc din satul Amara, comun Balta Albă. Animalul a fost sacrificat și s-au luat măsurile de dezinfecție a gospodăriei. În acest caz, autoritățile se gândesc că este unul atipic și vor efectua acțiuni suplimentare pentru depistarea cauzei îmbolnăvirii.
Laboratorul IDSA București a confirmat, în acest sfârșit de săptămână, prezența virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie situată în apropierea primului focar apărut la jumătatea acestei luni în satul Amara, comuna Balta Albă. Proprietarul animalului bolnav a sesizat situația veterinarului din localitate, iar acesta a solicitat deplasarea unei echipe Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău. Dată fiind apropierea de primul focar, s-a decis sacrificarea preventivă a animalului, trimiterea de probe biologice pentru analize și evaluarea în vederea acordării despăgubirii. Totodată, s-a efectuat dezinfecția temeinică a gospodăriei și a zonei învecinate.
După mai multe investigații, veterinarii au ajuns la concluzia că izbucnirea acestui focar de pestă porcină nu are legătură cu cel precedent, înregistrat în aceeași localitate. Aceștia iau în calcul fie îmbolnăvirea produsă de migrația porcilor mistreți, fie adusă de câțiva pescari, având în vedere că în apropiere se află chiar un luciu de apă. Veterinarii vor trece la inspecția bălții pentru a vedea dacă vor găsi cadavre de animale bolnave. Totodată se fac verificări și în fondurile de vânătoare, mai ales în cele limitrofe cu Ialomița, județ în care au fost găsite zeci de cadavre de mistreți.
Veștile legate de extinderea focarelor de pestă porcină africană nu sunt deloc bune. De curând, au fost introduși porci santinelă în satul Lunca, acolo unde a fost înregistrată prima îmbolnăvire. Animalele deja dau semne de boală, motiv pentru care va fi prelungită perioada de supraveghere și se vor menține măsurile de igienă.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ